L’Audiència Nacional ha ordenat aquest dilluns l’escorcoll del domicili de Gonzalo Boye. Ha estat la jutgessa María Tardón qui ha ordenat investigar l’advocat de Carles Puigdemont i Quim Torra per una presumpta operació de blanqueig de capitals. Tardón va ocupar l’any passat la vacant deixada per Carmen Lamela, la magistrada que va iniciar la causa contra els dirigents independentistes al tribunal d’excepció. Però no només això: també ha fet servir la porta giratòria entre la política i el poder judicial. Fins i tot va ser consellera a Caja Madrid.
Enmig d’una dilatada carrera judicial, María Tardón Olmos va decidir provar sort en la política. Va anar com a independent a les llistes del PP a l’Ajuntament de Madrid l’any 1999. No només va ser escollida, sinó que va ocupar la tercera tinència d’alcaldia i va ser la responsable de les àrees de policia municipal, Protecció Civil i Atenció Social. L’alcalde era José María Álvarez del Manzano. Al cap de quatre anys, va tornar a la carrera judicial sense gaires obstacles. Entre el 2003 i el 2005 també va ser consellera general de l'assemblea de Caja Madrid, sota la presidència de Miguel Blesa. Aquest últim, condemnat pel cas de les targetes black a sis anys de presó, s'acabaria suïcidant.
La magistrada, nascuda a Segòvia, té una dilatada carrera judicial, que va començar el 1987, quan va aprovar les oposicions a jutgessa de districte. Primer va ser destinada als jutjats de la Carolina (Jaén), des d’on va passar al jutjat penal número 3 de Palma i el jutjat d’instrucció número 11 de Madrid. El 1995, ja a la capital de l’Estat, va convertir-se en la primera dona a la història d’Espanya que va ser escollida portaveu d’una associació judicial, en aquest cas l’Associació Judicial Francisco de Victoria. Però ho va deixar quan va decidir provar sort a la política.
El 2003, un cop acabada la legislatura, va tornar a la carrera judicial sense gaires problemes des de l’Audiència Provincial de Madrid, com a presidenta de la secció 27, especialitzada en violència de gènere. Allà va exercir fins a l’octubre de l’any passat. Sent la membre amb més antiguitat —30 anys i sis mesos—, María Tardón va ser escollida per ocupar la vacant de titular del jutjat central d’Instrucció 3 de l’Audiència Nacional. És la plaça que va deixar lliure la magistrada Carmen Lamela, que va entrar com a magistrada a la Sala Penal del Tribunal Suprem, la sala que ha jutjat els presos polítics. Inicialment la causa contra els dirigents polítics per rebel·lió va recaure en mans de Lamela, encara magistrada de l'AN, que va decretar la presó provisional sense fiança.