La jutgessa d'instrucció que ahir va interrogar Carles Puigdemont al jutjat local de Neumünster afirma que l’extradició pot ser considerada “improcedent", per la qual cosa podria ser denegada. La interlocutòria de la jutgessa remarca: "No hi ha dubte que el contingut de la petició de detenció europea suggereix que l'extradició de la persona perseguida es podria considerar inadmissible després d'una investigació completa, tenint en compte les qüestions jurídiques implicades". 

No obstant això, la jutgessa, que només va fer els tràmits d'identificació i presa de declaració de Puigdemont, no té competències per decidir si entrega o no a Espanya el president de la Generalitat exiliat. El seu paper és assegurar-se que no s'ha fet una detenció incorrecta o que s'ha detingut una persona equivocada. Per tant, la jutgessa només ha emès una opinió -si bé, inusual- i, qui se n'ha de pronunciar, és el Tribunal Superior de Justícia de Schleswig-Holstein. L'extradició, si és el cas, l'ha d'autoritzar en última instància la fiscalia.

 

La jutge destaca que hi ha "risc de fuga" i que per això és preferible que Carles Puigdemont continuï a la presó. Senyala que el detingut té residencia a Bèlgica, que estava de pas per Alemanya i que això podria afavorir-ne la fugida. "Amb una suspensió de l'execució de l'ordre de detenció, saber on és la persona pereseguida a Alemanya no seria fàcil. També cal tenir en compte que el perseguit, que en l'actualitat és resident a Bèlgica, només estava, en principi, en trànsit per Alemanya".

Incentiu per tornar a Bèlgica

La interlocutòria afegeix: "No es pot assumir automàticament que els procediments d'extradició seguiran a Alemanya el mateix curs que a Bèlgica, la qual cosa suposa un incentiu considerable per tornar a Bèlgica". 

Mentre el tribunal superior no pren una decisió, Puigdemont continua en "custòdia continuada" a la presó de Neumünster on se'l va traslladar després que diumenge fos detingut en una carretera alemanya mentre tornava de Finlàndia. Estava previst que aquest dimarts rebés la visita del seu advocat Jaume Alonso Cuevillas. 

L'opinió de la jutgessa del tribunal local alemany arriba el mateix dia que el Comitè de Drets Humans de l'ONU ha admès a tràmit la demanda de Puigdemont contra la "vulneració" dels seus drets polítics a Espanya. El text, titulat Puigdemont versus Espanya, recull els drets que han estat vulnerats per les institucions espanyoles: el dret de presentar-se a les eleccions, la llibertat d'associació i la llibertat d'expressió. En l'escrit, el president explica a l'ONU, que la repressió havia suposat impediments per ser reelegit president de la Generalitat.  Amb l'admissió d'avui, l'Estat espanyol torna a ser notícia en relació amb les Nacions Unides. Tot després que l'organització exposés divendres que el govern espanyol havia de respectar els drets polítics de Jordi Sànchez.