Una jutgessa de Badajoz ha obert diligències contra David Sánchez, germà del president espanyol, Pedro Sánchez,  per un presumpte delicte de malversació després que el sindicat ultra Manos Limpias el denunciés, segons ha avançat El Debate. David Sánchez treballa des de fa set anys com a director de l'Oficina d'Arts Escèniques de la Diputació de Badajoz,  i el pseudosindicat l'acusa de cometre malversació de fons públics, frau, i exaccions il·legals. En el procediment judicial també s'investiga el president d'aquest ens provincial i secretari general del PSOE d'Extremadura, Miguel Ángel Gallardo, i el cap de servei de Suport Jurídic i Inspecció de la Diputació, Alejandro José Cardenal. 

 Manos Limpias va basar la denúncia en diverses notícies de premsa, i així, assenyalava que David Sánchez, conegut també pel nom artístic David Azagra, "ocupa la posició de director de l'orquestra del Conservatori Superior de Música de Badajoz", però que "no l'ha dirigit" en algunes ocasions. També, que "no assisteix al seu lloc de treball" a la Diputació de Badajoz, i que té una residència fictícia a Portugal per evitar pagar impostos. En aquest sentit, també es referia a un informe de l'UCO de la Guàrdia Civil sobre el cas Koldo que recollia que el principal comissionista de la trama, Víctor de Aldama, hauria desviat diners de les comissions il·legals a quatre empreses al municipi portuguès d'Elvas, on té una residència el germà del president espanyol. 

 El ple de la Diputació de Badajoz va aprovar a mitjans de maig i a petició del PP, la constitució d'una comissió d'estudi de les funcions de l'Oficina d'Arts Escèniques, així com del programa Ópera Joven que impulsa aquesta oficina. Els populars van al·legar que David Sánchez no té la qualificació necessària per exercir el càrrec que ostenta, que va ser contractat sense un procés de selecció  i que els pressupostos que destinen als projectes de la seva oficina tenen un pressupost molt elevat en relació amb el que aporten. El president provincial, Miguel Ángel Gallardo, va acceptar impulsar aquesta comissió en un exercici de transparència i per demostrar que no tenen "res a ocultar".         

Una de les principals crítiques cap a la contractació de David Sánchez és que es va produir en el moment que Pedro Sánchez va assumir la secretaria general del PSOE el 2017. Tanmateix, la realitat és que la convocatòria es va publicar tres dies abans que Sánchez fos reelegit per ocupar el màxim càrrec dels socialistes, segons va desvelar Newtral.  En total es van presentar 11 aspirants per a la posició  , que s'escollia a partir dels mèrits. D'altra banda, la Diputació de Badajoz va assenyalar al mitjà de verificació que aquesta posició no era de nova creació, tot i que és cert que portava gairebé una dècada vacant, ja que va funcionar entre 2003 i 2008. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!