Una jutgessa de Madrid ha admès a tràmit parcialment la querella presentada per Gonzalo Boye, advocat del president Carles Puigdemont, per aclarir “l’existència, extensió i autoria” de l’espionatge que va patir a través de la infecció del seu mòbil amb el programari Pegasus, entre el gener i maig del 2020, segons constata la investigació Catalan Gate del grup Citizen Lab. No obstant això, la titular del jutjat d'instrucció 29 de Madrid ha rebutjat investigar com a querellada NSO Group, l'empresa israeliana que va desenvolupar el programari Pegasus, segons recull resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, perquè -segons la jutgessa- “no s’aporta cap element objectiu".
En la resolució, la magistrada Cristina Díaz demana a Boye que aporti al jutjat els terminals que van ser suposadament infectats per analitzar si s'ha comès un delicte contra el dret a la seva intimitat i secret de les seves comunicacions. En concret, el cita pel pròxim 20 de juliol perquè dipositi els aparells. La jutgessa detalla que els terminals seran derivats a la Brigada de Policia Judicial 25 de la policia espanyola perquè faci una anàlisi i informe pericial de si hi ha evidències del malware, com ara restes de la instal·lació de programes que permetin l’accés remot i secret dels terminals de tercers, de la quantitat i tipus de dades extretes, i origen i destí de les connexions, així com de qualsevol altra dada per aclarir els fets.
Els 18 atacs a Boye
En la seva querella, Gonzalo Boye va denunciar haver estat víctima de 18 atacs en aquells mesos del 2020, mitjançant la utilització de Pegasus, a través de missatges que contenien un enllaç maliciós, disfressat de notificacions de Twiter relacionades amb piulades d'organitzacions i mitjans de comunicació amb els quals contacta habitualment.
La magistrada ha desestimat investigar l'empresa que va fabricar Pegasus i les seves subsidiàries, seguint el criteri de la Fiscalia, ja que considera que “no hi ha elements o principis de prova que permetin obrir una investigació”. En concret són les mercantils: Q Cyber Technologies, NSO Group Tecnhonologies, amb seu a Israel, i Osy Technologies, a Luxemburg i que és propietària de les empreses del grup NSO. “No existeix cap element objectiu, de caràcter tècnic, documental o testifical que substanciï les hipòtesis de la querella”, sosté la fiscalia, afirmació que subscriu la magistrada, que afegeix que si són certs els fets denunciats "en cap cas serien constitutius d’un delicte imputable als querellats”.
Causes paralitzades als jutjats
Citizen Lab, grup d’investigació vinculat a la universitat de Toronto, va certificar que fins a 65 persones del moviment independentista català i el seu entorn van ser infectades i espiades amb Pegasus. Per ara, les querelles presentades per Òmnium, la CUP, ERC i l’ANC han ballat de jutjat en jutjat. El jutjat d’instrucció 21 va admetre la querella dels tres afectats d’Òmnium, però igual que en el cas de Boye, el jutge ha desestimat investigar NSO per falta de jurisdicció i d’indicis concrets.
Fins ara, la titulat del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, Maria Antonia Coscollola, és l'única que ha acceptat la querella contra NSO presentada per l’advocat Andreu Van den Eynde, com a afectat, tot i que encara no ha acordat cap mesura o comissió rogatòria a Israel o Luxemburg, on tenen seu aquestes empreses.
Paral·lelament, un jutge de l'Audiència Nacional investiga el suposat espionatge del mòbil del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de diversos dels seus ministres, el qual ha decidit anar a Israel a prendre declaració, però com testimoni, a un dels responsables d’NSO. Els querellants de les causes catalanes han demanat als respectius jutges que demanin de participar en la investigació del jutge Calama.