El caos processal torna a la causa contra els prop dels 40 ex alts càrrecs  del Govern de Carles Puigdemont  i empresaris processats per l’organització de l’1-O. L’Audiència de Barcelona ha validat la  conclusió del sumari dictada per la titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, el 25 de setembre passat, d’aquesta causa, iniciada el 2017, i ha rebutjat el recurs de queixa de la Fiscalia, segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest divendres. Aquesta resolució de la secció 2a de l’Audiència de Barcelona xoca amb la que va dictar el mateix tribunal, l’octubre passat, en la qual urgia a la magistrada Alejandra Gil a resoldre si aplicava a llei d’amnistia als encausats. Amb aquesta resposta, la magistrada ha elevat el procediment al tribunal jutjador, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona, que és la que podria revocar la conclusió de sumari i tornar-lo al jutjat o resoldre sobre l’aplicació de l’amnistia o no.

Seguim als llimbs i és una vergonya que en un Estat de dret s’hagi d’implorar que s’apliqui la llei, en funció de qui ho demani”, ha denunciat el penalista David Aineto, que representa a un cap informàtic del Departament de Serveis Socials, sobre la no aplicació de la norma de l’oblit penal als exresponsables de la Generalitat. Aineto va ser dels primers defensors a  demanar al jutjat l'amnistia per la seu defensat, quan la llei va entrar en vigor, el juliol passat.

Dues investigacions unides

El garbuix processal es va crear amb la unificació de dues investigacions. Inicialment,  es va investigar i la magistrada Gil va processar inicialment 27 excàrrecs de Junts i ERC i empresaris per l’1-O, causa que ja estava per ser jutjada a la secció 21 de l’Audiència de Barcelona. Posteriorment, a aquesta causa  mare de l'1-O se li van afegir una desena més de processats per despeses a l’Exterior del 2012 al 2017,  per una querella de la Fiscalia que inicialment investigava la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona

La secció 21 de l’Audiència de Barcelona va tornar la primera part de la investigació al jutjat, ja que com deia la Fiscalia, faltaven tràmits en els altres processats, on hi ha l’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva per una subvenció directa a la FOCIR d'uns 40.000 euros el 2016, que ni el Tribunal de Comptes ha qüestionat.

Sense cap resolució clara

En la nova resolució, datada el 8 de gener passat, el tribunal -format pels magistrats José Carlos Iglesias, Begoña Sos i María Carmen Hita, de ponent-  dona la raó  a la magistrada Alejandra Gil  quan el 2 d’octubre  passat no va admetre a tràmit el recurs contra la conclusió del sumari contra els excàrrecs del Govern que va fer el 25 de setembre de 2024. En concret, el tribunal exposa que  la legislació no permet presentar un recurs contra la conclusió de sumari al  jutjat instructor, sinó que “la revocació o confirmació” l’ha de fer el tribunal jutjador, en aquest cas la secció 21 de l’Audiència de Barcelona.

Per això, les defenses dels processats lamenten que la magistrada Gil tirarà la pilota endavant i tornarà a enviar la causa a la secció 21 perquè ho resolgui tot, malgrat que segons la mateixa Audiència, la instructora podria haver resolt l’aplicació de la norma de l’oblit penal.

La llei d'amnistia va entrar en vigor el juliol passat, i els policies  espanyols continuen sent els més beneficiats en la seva aplicació.

Els noms dels afectats

En concret, els excàrrecs de Junts i ERC  i empresaris processats per l'organització de l'1-O són: Antoni Molons, exsecretari de Difusió de Presidència; Joaquim Nin, exsecretari de Presidència; Jaume Clotet, exdirector general de Comunicació de la Generalitat; Josep Ginesta, David Palanques, David Franco, Daniel Gimeno, Francesc Sutrias, Josuè Sallent, Aleix Villatoro, exsecretari general del Departament d'Afers Exteriors; Amadeu Altafaj, exdirector de la delegació del Govern a la UE; Albert Royo, exsecretari general del Diplocat; Pablo Raventós, exdirector d'Unipost; Rosa Maria Rodríguez, directora general de T-Systems; Francesc Fabregas, administrador d'El Vallenc; Xavier Puig, Rosa Vidal, Meritxell Massò, Núria Llorach, exvicepresidenta de CCMA; Frederic Udina, exdirector d'Idescat;  Montserrat Vidal,  Vincent Sanchis, exdirector de TV3; Saül Gordillo, exdirector de Catalunya Ràdio; Martí Patxot, Joan Manel Gómez, Josep Masolivé, Josep Maria Gispert, i Marta Garsaball.

En la causa d'Exteriors, després unificada al jutjat d'instrucció 13, es va tornar a imputar Aleix Villatoro i Albert Royo, i per això els seus advocats -Ramon Setó i Judit Gené- van demanar la unificació de les causes per no ser perjudicats. A més, hi ha els ex alts càrrecs del Govern: Roger Albinyana, Teresa Prohias, Víctor Cullell, Roser Clavell, Manuel José Vila, Gerard Martí Figueras, Antoni Reig, i l'exconseller Romeva, ja jutjat per l'1-O, per una subvenció.

Bona part d'aquests processats també són perseguits per les mateixes partides pel Tribunal de Comptes, que ha paralitzat el judici per la despesa de l'1-O -on hi ha els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont i exconsellers- perquè ha presentat una consulta al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre si la llei d'amnistia va contra el dret europeu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!