La jutgessa de Badajoz, Beatriz Biedma, que investiga el germà de Pedro Sánchez per la seva contractació a la Diputació de Badajoz, ha fet el primer pas per asseure David Sánchez al banc dels acusats i el processa per prevaricació i tràfic d'influències. La titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Badajoz atribueix al germà del president del govern espanyol i altres 10 imputats, entre ells alts càrrecs de la Diputació de Badajoz, la presumpta comissió de delictes de prevaricació administrativa i tràfic d'influències, entre els quals es troba el president de la Diputació de Badajoz i líder del PSOE extremeny, Miguel Ángel Gallardo, i l'exassessor de la Moncloa, Luis Carrero, per la creació i adjudicació de la plaça de coordinador de conservatoris de Badajoz que es va adjudicar el músic a mitjans del 2017. La resolució, que no és ferma i es pot recórrer, descarta l'existència de delictes contra la Hisenda Pública o d'enriquiment il·lícit, que s'investigaven inicialment.
Així consta en una interlocutòria de 71 pàgines que s'ha fet pública aquest dilluns en el qual la instructora estableix que es traslladi al Ministeri Fiscal i a les acusacions personades en aquest cas perquè "en el termini comú de 10 dies sol·licitin l'obertura de judici oral, formulant escrit d'acusació o sobreseïment de la causa, o excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries".
"Influència" de David Sánchez
Després d'una àmplia instrucció basada en la presa de més d'una desena de declaracions a testimonis i investigats, així com la informació recopilada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, la jutgessa ha destacat que "existeixen indicis" que David Sánchez "hauria utilitzat influència en la Diputació de Badajoz per a obtenir un benefici propi” en dos moments. En primer lloc, per aconseguir que "s'adaptessin les condicions del seu càrrec —com a coordinador dels conservatoris de la província— a les seves preferències personals, com el no haver d'acudir diàriament a un despatx i ell dedicar-se a l'Òpera". El segon és per "aconseguir que la persona que extraoficialment ja l'ajudava activament en el projecte Òpera Jove —Luis Carrero— fos contractat per la Diputació i passés a auxiliar-li directament treballant amb ell en el seu mateix despatx". Carrero era un extreballador de la Moncloa i amb qui tenia una amistat de 20 anys.
A més, la magistrada ha assenyalat que ha aconseguit recaptar "diferents indicis de la comissió dels delictes" esmentats. I també fa referència a la "falta d'explicació racional i mínimament versemblant dels fets per part dels investigats". I afegeix que "cal aquí destacar la forma en què el senyor Sánchez va descriure haver conegut la publicació de les bases —per a la plaça de coordinador dels conservatoris— o la seva incapacitat per explicar amb claredat, malgrat ser cap d'aquesta, el concepte i ubicació de l'Oficina d'Arts Escèniques".
En la resolució, la jutgessa assenyala que per a la prevaricació administrativa "és fonamental la prova indiciària, ja que són delictes 'de despatx', perquè van precedits de converses i actes preparatoris que és molt difícil que estiguin documentats". Per aquesta raó, apunta la importància dels correus electrònics requisats en la causa destacant que el que s'ha extret allà "només seria la punta de l'iceberg del veritablement comentat i preparat, perquè normalment, aquestes converses delicades no es mantenen a través de mitjans que deixin rastre i sempre, pel mateix coneixement que es té que el que s'està fent no és lícit, se sol actuar d'esquena a qualsevol testimoni que pugui denunciar els fets".