Cop de porta a la querella que Vox va presentar contra Begoña Gómez per tràfic d’influències. El partit d’extrema dreta va denunciar que la dona de Pedro Sánchez s’hauria aprofitat del seu “estatus personal” d’esposa del president del govern espanyol i de la seva “condició privilegiada” a la Universitat Complutense de Madrid per desenvolupar un programa per a empreses a través de “recursos de naturalesa pública”. Tanmateix, la jutgessa Coro Monreal ha decidit inadmetre la querella: al·lega que els fets denunciats “no tenen els caràcters de delicte” i assenyala que el relat de Vox es basa en “meres sospites i conjectures” i no en “indicis sòlids de la comissió del delicte referit”, segons expliquen Europa Press i EFE. La formació de Santiago Abascal assenyalava directament al software que Begoña Gómez va patentar en el marc del màster de l’UCM que codirigia. Just ahir, va transcendir que la Complutense no renova la seva càtedra després que ella no ho hagi sol·licitat.

Tornant a la querella, Vox defensava que l’esposa de Sánchez “va utilitzar el canal de contractació” de l’UCM per aconseguir el finançament que li faltava per acabar l’aplicador i assegurava que Gómez va redactar el plec malgrat “no tenir la qualificació tècnica necessària”. A més, acusava Begoña Gómez de valer-se de la seva “condició d’esposa del president del govern espanyol” i aprofitar els “contactes, visibilitat i intervencions” des d’un àmbit institucional com l’UCM per facilitar de “manera subreptícia” l’activitat de la seva empresa. Es tracta d’una querella que ha estudiat el Jutjat d’Instrucció Número 34 de Madrid. En paral·lel, el titular del Jutjat d’Instrucció Número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, té oberta una investigació arran d’una querella de Manos Limpias. Va ser aquest procediment el que va portar a la citació de Pedro Sánchez com a testimoni i, posteriorment, a les querelles que van presentar tant el president del govern espanyol (que ara compta amb l’aval de la Fiscalia) com de la seva dona contra el jutge.

“Es pot presumir-li certa experiència professional”

I què replica la jutgessa? Coro Monreal rebat amb contundència el relat de Vox. D’entrada, li retreu que no especifiqués “quina qualificació tècnica precisa” per firmar el plec i li recorda que Begoña Gómez va començar la seva relació amb la Complutense com a codirectora d’estudis de formació contínua de tècnic de Fundraising durant els cursos 2012/1013 i 2013/2014. També assenyala que codirigeix un altre màster de la mateixa universitat. Per tot això, la resposta de Coro Monreal és clara: “Es pot presumir-li certa experiència professional desenvolupada a la mateixa UCM, abans fins i tot que el seu espòs fos president del govern espanyol, relació de parentiu que, per si sola, no justificaria l’existència de prevalença conforme a la doctrina jurisprudencial”, rebla.

“No consta cap influència que hagi pogut exercir”

Finalment, la magistrada també considera que no consta “cap influència que hagi pogut exercir” Begoña Gómez ni sobre els membres de la mesa de contractació ni sobre el funcionari que va aprovar iniciar la tramitació de l’expedient de contractació d’una plataforma de gestió i mesurament d’impacte de la petita i mitjana empresa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!