La jutgessa María Servini de Cubría ha rebutjat la petició de l'exministre Rodolfo Martín Villa d'arxivar la querella que investiga a l'Argentina els crims del franquisme. La Cámara Federal de Casación Penal d'Argentina va donar la raó a l’exministre per falta de proves contra ell i va arxivar el seu processament, el setembre 2022, tot i que les entitats van tornar a demanar la seva imputació per 12 crims de dissidents polítics en el període comprès entre els anys 1976 i 1978, en els quals va estar a càrrec del Ministeri de Relacions Sindicals, Ministeri de la Governació i Ministeri de l'Interior durant la Transició. La titular del Jutjat Criminal i Correccional Federal 1 de la República Argentina ha desestimat la nova petició d'arxivament de Martín Villa en una resolució del 12 de setembre passat, segons ha informat la Coordinadora estatal de suport a la Querella Argentina (CEAQUA), aquest dimarts.


La defensa de Martín Villa va presentar un escrit al jutjat, el juliol passat, on argumentava que els fets investigats estan prescrits i demanava ser desimputat i exculpat en considerar-se innocent dels crims i no haver estat jutjat en el que el seu defensa considera “un termini raonable”. Això no obstant, per a la jutgessa Servini els crims de lesa humanitat no prescriuen, i  no ha atès la seva petició.

La querella argentina és l'única que continua oberta al món perquè a l’Estat espanyol s’han arxivat totes les querelles contra policies de la Brigada Político-Social i responsables polítics del franquisme, en primera instància, com la dels germans Maribel i Pepus Ferrándiz, que n'han presentat recurs d'apel·lació.

Més de 2.000 querelles

En un comunicat, CEAQUA detalla que la causa Argentina aglutina més de 2.000 querelles i denúncies, i Martín Villa està imputat per 12 homicidis agreujats en un context de crims contra humanitat. Hi afegeix que la jutgessa María Servini, que tramita la causa, ha rebutjat la seva petició considerant que els fets que se li imputen “poden constituir crims contra la humanitat i, per tant, són imprescriptibles”.

S'hi afegeix que, durant el mes d'agost passat, tant el fiscal que actua en la causa, com les diferents acusacions personades en aquest procés, entre elles la que representa al conjunt de CEAQUA, van presentar els corresponents escrits oposant-se al sol·licitat per la defensa de Martín Villa. I la jutgessa Servini comparteix el seu criteri.

En la seva resolució, la jutgessa Servini  exposa dos arguments de la seva negativa a l'arxivament. El primer, que els fets que s'imputen a l'exministre poden constituir crims contra la humanitat i, per tant, són imprescriptibles. I el segon, que "en cap moment s'ha violat el dret que assisteix a Martín Villa a ser jutjat en un termini raonable", atesa la complexitat de l'assumpte, la quantitat de parts processals, l'activitat processal i judicial pròpiament dita que continua en fase de recerca amb multitud de proves practicades i pendents de practicar-se.

Davant aquesta nova resolució, l'equip jurídic de CEAQUA afirma que "ateses les múltiples proves incorporades a la causa argentina, sol·licitarà ben aviat del jutjat que Martín Villa sigui novament processat pels crims pels quals està actualment imputat".

Fins ara, ni el govern espanyol del PP ni del PSOE han facilitat la feina a la jutgessa argentina per investigar els crims del franquisme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!