El judici al procés té el focus al Tribunal Suprem, però l'epicentre del terratrèmol és al jutjat número 13 de Barcelona. Allà és on ara fa dos anys va començar una investigació ombrívola pilotada per la Guàrdia Civil per intentar impedir el referèndum de l'1-O. Tota una causa general contra l'independentisme.
És el 13 qui ordena la macrooperació policial del famós 20-S, que acaba amb més de quaranta escorcolls i catorze detinguts. És d'on ve la secretària judicial que aquest dimecres dramatitzava la por que va passar aquell dia a la seu d'Economia. I és aquest jutjat qui ha anat proveint el Suprem i l'Audiència Nacional d'informació secreta per bastir les acusacions contra els líders independentistes processats -tant els membres del Govern com els Jordis i Trapero-. Dues de les proves principals, la llibreta Moleskine i el document Enfocats.
En paral·lel als interrogatoris a Madrid, el jutjat del 13 sembla que s'ha tornat a posar les piles. Fa uns dies, la jutgessa que dirigeix la investigació va decidir prorrogar la causa un any i mig, per la seva complexitat. Hi ha implicades més de quaranta persones, vinculades d'una manera o d'una altra a l'administració pública, des d'empresaris i proveïdors a alts càrrecs públics.
Santi Vidal, l'origen de tot, citat novament
L'origen de tot plegat són unes declaracions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal. Durant unes xerrades pel territori per esperonar i motivar la ciutadania de cara a l'1-O, Vidal va donar a entendre que el Govern havia obtingut il·legalment les dades fiscals dels catalans per elaborar el cens i que hi havia partides ocultes per finançar el referèndum. Aquelles paraules van provocar una denúncia d'un particular, Miguel Duran -de l'òrbita de Cs- per revelació de secrets. Setmanes després, VOX va sumar-se a la festa, amb una querella contra el govern Puigdemont, el jutge Vidal, el secretari d'Hisenda Lluís Salvadó i el director de l'Institut d'Estudis per a l'Autogovern, Carles Viver Pi-Sunyer.
Aquest dijous, el jutjat ha decidit tornar a citar Santi Vidal, a qui s'interrogarà el proper 22 de març a la tarda. Ell mateix ha demanat de declarar, segons fonts de la seva defensa en relació a l'atestat sobre els seus correus. L'anunci arriba l'endemà que la Guàrdia Civil irrompés al Parlament, en plena sessió plenària, per demanar informació sobre l'acte del TNC en què es va presentar la Llei del Referèndum, organitzat per Junts pel Sí.
Investigació sota sospita
Si bé inicialment el jutjat del 13 negava haver estat investigant el referèndum, finalment va reconèixer que sí que ho feia. Malgrat les constants sol·licituds per fer públic el material compilat fins ara, tot segueix en estricte secret de sumari. És només a través de filtracions -interessades- que van coneixent-se alguns detalls -els que convenen-. Per exemple, que un informe de la Guàrdia Civil ha incorporat Quim Torra en la investigació per unes declaracions fetes abans de ser president i que n'hi ha un altre que apunta a Artur Mas. Les defenses dels líders independentistes han qüestionat moltes vegades aquesta causa i n'han demanat l'arxivament al·legant, entre d'altres, irregularitats a l'hora d'adjudicar el cas.
De fet, durant la sessió d'interrogatoris al Suprem, aquest dijous, el cap de la Guàrdia Civil durant l'1-O ha reconegut que el cos investigava el procés independentista des de 2014 i que des de 2016 -abans, per tant, que s'obrís oficialment la causa- treballaven sota la instrucció del jutjat número 13.
Fa quatre mesos, el jutge que va iniciar la causa, Juan Antonio Ramírez Suñer, va morir com a conseqüència d'una llarga malaltia. Hores després, l'aleshores president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va escriure-li una dedicatòria agraint que en comptes de jubilar-se hagués decidit perseverar en la investigació contra el procés. Ho feia amb les paraules següents: "Podries haver decidit gaudir de la teva merescudíssima i tranquil·la retirada, però tu vas decidir canviar el rumb de la teva pròpia història i, en fer-ho, vas canviar el de la Història mateixa del nostre país. I aquí resideix part de la teva grandesa". Des d'aleshores qui comanda la investigació és Alejandra Gil, que es dedica en exclusiva a aquest cas.