Una sentència del Jutjat Contenciós-Administratiu 3 d'Alacant acaba de desestimar el recurs interposat per la mare d'una alumna d'un institut de Torrevella contra l'obligació d'impartir un mínim de 25% de les hores lectives en català. Es tracta d'un percentatge que va aprovar i tirar endavant l'anterior govern del País Valencià liderat per l'expresident de la Generalitat Ximo Puig per tal de protegir el català. Tot i el rebuig del jutjat d'Alacant, el govern del Partit Popular i Vox ja han modificat per tal de suprimir aquest percentatge a les zones on la llengua castellana és la majoritària, com és el cas de Torrevella. 

Tot i la modificació per part de PP i Vox, la sentència, segons El Mundo, es basa en la jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre la Llei 4/2018 sobre plurilingüisme en l'àmbit educatiu per concloure que el projecte lingüístic del centre de Torrevella qüestionat per la demandant en realitat "suposa el compliment de la legalitat", ja que el que la norma "considera mínim en una zona castellanoparlant com és Torrevella es converteix en màxim".

Valida el projecte lingüístic de l'institut

La sentència, que pot ser recorreguda en apel·lació, valida així el projecte lingüístic de l'institut que va autoritzar l'anterior Conselleria d'Educació en mans de Compromís, i que contempla l'obligació d'impartir en valencià el 25,8% del temps lectiu. Segons la sentència, "l'únic límit mínim que recull la Llei autonòmica 4/2018 és que les dues llengües cooficials de la Comunitat Valenciana (el castellà i el valencià) han de ser vehiculessis en un percentatge mínim del 25%". I aquest percentatge, agrega, "resulta aplicable en zones de predomini castellanoparlant". Almenys, de moment, amb el que "realment no hi ha res en la demanda que permeti declarar la disconformitat a Dret d'aquest percentatge", assumeix el magistrat.

En aquest sentit, la demanda de la mare qüestionava la "imposició de percentatges lingüístics que contradiu la mateixa normativa continguda en la Llei autonòmica 4/1983, de 23 de novembre, d'ús i ensenyament del valencià, i en concret al dret individual a quedar exempts de rebre ensenyament en valencià". Aquesta és la incongruència amb la qual pretén acabar l'actual Govern autonòmic, perquè l'alumnat de les zones castellanoparlants poden legalment estar exempts d'ensenyar valencià, però després han d'estudiar altres matèries en aquesta llengua fins a completar un 25% del temps.

Ambdues llengües vehiculars

A més, la sentència subratlla que en comunitats on hi ha dues llengües cooficials, ambdues han de poder ser vehiculars. I això val, segons el parer del magistrat, tant per a castellà com per al valencià. "Manca de fonament jurídic l'al·legat de les demandants retraient que sigui obligatori per a tots els alumnes d'Infantil i Primària tenir el mateix projecte lingüístic de centre, sense tenir en compte la llengua habitual dels menors ni la voluntat de les seves famílies", afegeix la sentència.