Les protestes contra Felip VI, Pedro Sánchez i Carlos Mazón a Paiporta han arribat als tribunals. El Jutjat d’Instrucció Número 3 de Torrent (un municipi situat a l’Horta Sud) ha incoat diligències prèvies després de rebre l’atestat de la Guàrdia Civil pels incidents que hi va haver durant la visita dels reis, el president del govern espanyol i el president de la Generalitat Valenciana a la zona zero de la catàstrofe causada per la DANA. La qüestió ha recaigut a la taula del jutge Fernando Simó. Les diligències prèvies tenen la finalitat que el magistrat determini si el fet és punible, qui en té la responsabilitat, quin és l’òrgan competent per jutjar-ho i tot allò que afecti la qualificació del presumpte delicte. Va ser ahir quan Felip VI, Pedro Sánchez i Carlos Mazón van patir un atac en la seva visita a Paiporta, on van ser rebuts amb llançament de fang i objectes i amb insults i crits de «fora, fora»«assassins», «Mazón dimissió» i «quants morts hi ha». El rei es va quedar a parlar amb els manifestants i la reina, amb la cara tacada de fang, també va intentar donar explicacions. El president espanyol va marxar visiblement atordit després d’activar-se el protocol de seguretat: va allunyar-se de la zona escortat mentre un grup de persones li llençaven pals (alguns van impactar contra membres de la comitiva) i colpejaven els cotxes oficials. Posteriorment, l’entorn de l’extrema dreta va reivindicar l’atac.

Aquest matí, Fernando Grande-Marlaska ha relatat que Pedro Sánchez va ser colpejat” per una “minoria violenta” que estava “organitzada”. El president espanyol va atribuir ahir les protestes a “violents marginals”. El ministre de l’Interior ha afirmat que van ser “motius obvis de seguretat” els que van provocar que Pedro Sánchez fos evacuat i ha assegurat que aquesta decisió la va prendre el seu “grup de seguretat”. Ha esgrimit que “hi havia un risc real” i ha defensat la tasca “diligent i professional” del dispositiu de seguretat. En aquesta línia, el PSOE ha condemnat en un comunicat que “alguns moviments ultres promoguin comportaments violents aprofitant-se del dolor i la desesperació de les persones afectades” per la DANA. “Comptem amb el rotund compromís per part de les administracions públiques i amb una ciutadania exemplar, malgrat algunes actituds violentes que no representen aquest esperit d’unió en l’adversitat dels ciutadans”, reblaven els socialistes.

Feijóo considera que la “indignació” a Paiporta “no és marginal ni simulada”, sinó que és “real i comprensible”

Per la seva banda, Alberto Núñez Feijóo ha rebutjat les “expressions de violència” que es van veure a Paiporta, però ha afirmat que la indignació “no és marginal ni simulada”, sinó que és “real i comprensible”. “Les imatges que tots vam veure, els crits i plors de ràbia i desesperació, la impotència i el cansament de demanar una ajuda que no arriba, són la resposta d’un poble que pateix”, ha proclamat. I ha disparat implícitament contra Sánchez: “És responsabilitat dels càrrecs públics escoltar-los, atendre’ls i assumir la seva indignació”. “És la indignació d’una nació que no suporta veure desatesos els seus compatriotes i no comprèn ni comparteix el que han fet aquells que tenen el deure únic de servir-los”, ha afirmat. I ha afegit: “Per descomptat que les expressions de violència no ens representen. Mai ho han fet, ni ho fan ara, i les rebutgem: es dirigeixin a Ses Majestats els Reis, al president del govern espanyol o al president de la Generalitat”.

L’extrema dreta reivindica l’atac a Pedro Sánchez: “Només l’hem pogut tocar amb un pal a l’esquena”

I qui hi havia al darrere de l’atac orquestrat contra Pedro Sánchez? L’entorn de l’associació d’ultradreta Revuelta, que també promou les protestes ultra al carrer Ferraz, va reivindicar l’agressió al president del govern espanyol i les destrosses al seu cotxe. “Som aquí els de la meva associació, els hem destrossat el cotxe, però només l’hem pogut tocar amb un pal a l’esquena”, va escriure en un grup de Telegram Adrián Campos, que es presenta com a “voluntari” d’una delegació valenciana de Revuelta. “No sé què deu haver passat després, però de la nostra zona n’ha sortit viu”, va afegir.

Carlos Mazón reivindica que va quedar-se “al costat del Rei”

Finalment, Carlos Mazón també hi ha dit la seva. “Jo no vaig veure si Pedro Sánchez va marxar o no, jo estava al costat del Rei, que és on s’havia d’estar”, ha manifestat en una entrevista a la COPE en ser preguntat per aquesta qüestió. “Vaig veure dolor i ràbia, i a Sa Majestat interessant-se per la desgràcia”, ha justificat el president del País Valencià. “Hem de donar la cara, estar allà i donar explicacions a la gent”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!