L'exdiputat de la CUP al Parlament Pau Juvillà ha fet saber aquest dilluns que ha començat els tràmits per renunciar a l'aplicació de la llei d'amnistia amb la voluntat de presentar una demanda contra "el Regne d'Espanya" davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). A parer seu, els tribunals espanyols han dut a terme una "vulneració evident dels drets humans, polítics i de llibertat d'expressió" en el seu cas i en "molts d'altres", i per això veu més adient elevar el cas a Estrasburg. Juvillà va ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació i a pagar una multa de 1.080 euros per no retirar llaços grocs de la Paeria, on era regidor, una pena que ja va completar, per la qual cosa "l'amnistia no li causa cap efecte legal rellevant i fins i tot pot obstaculitzar per part de l'Estat l'exercici d'accions que està duent a terme per denunciar la vulneració de drets fonamentals que considera que ha patit", han afirmat des del partit.

L'advocat de Juvillà, Carles López, ha assenyalat que el recurs s'ha presentat sota la premissa que la llei d'amnistia "no reconeix la condició de víctimes de vulneracions de drets per part de l'Estat", i que tampoc repara les víctimes del greuge patit. L'objectiu de l'exdiputat és que el TEDH condemni Espanya per "vulnerar la llibertat ideològica i d'expressió de l'independentisme", que va comportar també el cessament de Juvillà quan era secretari de la Mesa del Parlament.

"No hi pot haver desobediència a una ordre injusta"

En declaracions als mitjans davant del Palau de la Justícia de Lleida, Juvillà ha assegurat que se sent "orgullós" de la seva decisió de no despenjar els símbols independentistes perquè era una acció que "buscava silenciar l'existència de presos polítics". En aquest sentit, el cupaire ha afirmat que "no hi pot haver desobediència a una ordre injusta" i ha recordat que a l'estat espanyol "la separació de poders no existeix". La demanda presentada a Estrasburg s'emmarca en la vulneració dels articles 9 i 10 de la Convenció de Drets Fonamentals, referents en la vulneració de la seva llibertat ideològica i la seva llibertat d'expressió.

La CUP fa costat a Juvillà

Al costat de Juvillà, hi havia l'actual diputat de la CUP Dani Cornellà, que ha recordat que la formació defensa que les persones represaliades que es troben pendents de judici d'execució de sentència puguin acollir-se a la llei, però que en aquest cas particular, dona suport a l'exdiputat. Cornellà ha aprofitat els micròfons per reclamar que l'amnistia no s'apliqui als policies "agressors" de l'1-O. "En cap cas es contempla el delicte de maltractament o tortura que van infligir", ha dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!