La tarda d'aquest dijous no ha estat fàcil als despatxos de JxCat al Parlament. Poc després de les tres de la tarda s'ha sabut que el TC admetia a tràmit la impugnació de la investidura de Carles Puigdemont -la del 30 de gener- i, per tant, suspèn la candidatura del president; tres hores més tard, el Consell de Garanties Estatutàries ha fet públic un dictamen en què carrega contra el fons i la forma de la reforma de la llei de Presidència que ha de fer possible la investidura a distància. La rèplica del portaveu del grup ha estat clara i directa: "el grup parlamentari de JxCat no renuncia a la investidura del president Puigdemont. A allò que és legítim no hi podem renunciar".
"La millor garantia estatutària és respectar la voluntat de les urnes, no ens mourem d'aquest principi", ha advertit Pujol, que ha comparegut gairebé a les vuit del vespre, quan el Parlament es preparava per tancar les portes i a la mateixa hora en què ha transcendit que la responsable del grup, Elsa Artadi, i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, viatjaven cap a Berlín.
"Tenen por. I aquest tenen pivota al voltant del TC i a un Estat que actua de manera erràtica des del 21-D. Tenen por a la investidura de Puigdemont", ha retret Pujol que ha acusat l'alt tribunal de desoir el pronunciament del Consell d'Estat i dels propis lletrats del Constitucional.
Pujol ha ironitzat que "per desgràcia no hi ha sorpresa" en la decisió del TC i l'ha situat com un exemple més de la manca de separació de poders i instrumentalització de l'alt tribunal, "entossudit a voler alterar la majoria parlamentària". De fet, s'ha preguntat per què surt ara l'admissió a tràmit del recurs contra la investidura del mes de gener, tres mesos després de la presentació i una setmana abans que es voti al Parlament la reforma de la Llei de Presidència, i després, a més, que el mateix TC digués el mes de maig que el recurs ja no tenia sentit.
En tot cas, la Mesa té previst estudiar la decisió del TC i la viabilitat de presentar recurs, així com les seves conseqüències.
Pel que fa el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries ha insistit que la reforma de la llei és correcta i forma part de les competències del Parlament. "No s'aguanta per enlloc, hi ha també per desgràcia la sensació que hi ha un punt de dictamen polític, no respon massa bé a cap lògica", ha retret a més d'admetre que, a diferència de la decisió del TC, el pronunciament del Consell "sí ha causat sorpresa".
Pujol ha detallat tres punts concrets d'oberta discrepància amb les conclusions del dictamen: Ha defensat la modificació per lectura única, ha rebutjat que fos una matèria excessivament complexa perquè hi ha precedents de iniciatives de similar dificultats amb les quals s'ha utilitzat la mateixa via, ha recordat precedents -almenys 8 lleis de desenvolupament estatutari, inclosa la pròpia llei del Consell de Garanties Estatutàries-, i ha subratllat que la proposta es limita a modificar un article que ja parla del debat d'investidura i per tant no és un punt que s'inclogui de nou.