"Aquest any és diferent". Així ho ha definit la candidata de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que aquesta matinada ha encapçalat la delegació de JxCat i el PdeCat al Fossar de Santa Eulàlia per recordar l'afusellament a Lluís Companys en el 79è aniversari de la seva mort. Un aniversari que arriba un dia després de la publicació de la sentència del judici al procés, que va condemnar els líders del moviment de 9 a 13 anys de presó. 

Borràs ha qualificat el veredicte del Tribunal Suprem d'"ignomínia" i ha acusat l'Estat espanyol de tenir "dèficits democràtics". "Aquest és el pitjor atac com a poble des de l'afusellament de Companys", ha sentenciat, lamentant que es peni amb gairebé 100 anys de presó fer un "referèndum". La candidata ha lamentat també que gran part dels poders espanyols es mostressin aquest dilluns "cofois" amb la condemna i ha assegurat que no s'hi entendran "mai". "Aquesta sentència els hauria de fer enrogir de vergonya", ha defensat. 

També ha lamentat que la sentència no va ser "justa" i ha defensat que l'Estat s'ha "allunyat irreversiblement de la democràcia". Amb tot, ha recordat que el "somni" de Companys era la República catalana i s'ha conjurat a seguir lluitant per aquest objectiu. 

A l'ofrena hi han participat diversos representants de JxCat com els consellers Jordi Puigneró i Damià Calvet, els diputats Anna Geis, Francesc de Dalmases i Anna Madaula o la regidora Neus Munté. Tots ells, acompanyats de desenes de persones, han caminat fins al Fossar amb torxes i han fet l'ofrena a Companys, que ha acabat amb el cant dels Segadors.