No fa ni onze dies de les eleccions generals i ja ha començat una nova campanya. A Junts per Catalunya hi ha la sensació que van salvar els mobles, però queda el regust amarg d'haver quedat enlluernats per la contundent victòria d'ERC. Ara, els de Carles Puigdemont aspiren a donar la campanada amb les municipals i europees del 26 de maig, amb un cap de llista a la presó -Quim Forn- i l'altre a l'exili -l'expresident-. Entre cella i cella tres objectius clars: mantenir-se com a primera força municipal a Catalunya, ser determinants a Barcelona i que Puigdemont guanyi el pols amb Oriol Junqueras. L'estratègia: tenyir les urnes de Puigdemont.
Al míting d'obertura de la doble campanya de JxCat aquesta nit a la Fundació Tàpias, s'hi ha respirat un ambient diferent, més enèrgic, del que va viure's a l'arrencada de la cursa cap a les generals, ara fa un mes. El públic ha estat molt més entregat. N'hi ha que fins i tot s'han hagut de quedar fora perquè no hi cabien. L'acte ha estat llarg, amb més d'una dotzena d'intervencions, els candidats per Barcelona i pel Parlament Europeu s'han anat encavalcant. Trias, Boye, Cuevillas, Comín, Ponsatí, Mascarell, Munté, Masvidal, Artadi i els tres presidents: Mas, Torra i Puigdemont.
L'essència d'alguns dels principals discursos ha versat sobre els perills de votar Esquerra Republicana el proper 26 de maig, especialment a la capital catalana. Des de JxCat alerten que els de Junqueras, els de Maragall, no dubtaran a aliar-se amb Colau si els números els donen. La número dos per Barcelona, Elsa Artadi, ha recordat que ara fa quatre anys ERC va votar a favor en la investidura de l'actual alcaldessa. L'exconsellera ha avisat que "qualsevol vot que vagi a ERC o el PSC és un vot per reforçar el tripartit a BCN".
Fer entrar l'exili al Parlament Europeu
Carles Puigdemont ha estrenat campanya aportant la carta de serveis que ha fet durant aquest any i mig d'exili. Una tasca, la d'internacionalitzar la causa catalana, que ara vol portar a dins del Parlament Europeu, "ara toca entrar al cor de les institucions europees", perquè escoltin "aquells que fins ara han fet l'orni".
L'expresident ha demanat el vot perquè així, a partir del dia 26-M "Europa ja no tindrà excuses" i "serem més a prop de la llibertat". En aquest sentit, ha insistit en la idea que el dia de les eleccions "no hi haurà dues paperetes -la de les municipals i europees- n'hi haurà una única, perquè la nostra victòria no serà completa si arreu del país no hi ha la mateixa veu".
Els qui l'acompanyen a la llista, Toni Comín i Clara Ponsatí, també han connectat per videoconferència per afirmar que "volem anar al Parlament Europeu per ser la veu de l'1-O i de l'autodeterminació de Catalunya davant dels pobles d'Europa".
Mas escalfa el míting
Cada dia que Artur Mas puja a una tarima per parlar en un míting s'hi sent més còmode. Ja va passar amb la campanya anterior. Però és que a l'arrencada d'aquesta nit, l'expresident ha entrat com un cicló. La mateixa Artadi ha confessat que "està on fire". S'hi ha deixat la veu i ha escalfat la vetllada advertint que Ernest Maragall encarna "la Barcelona dels anys 80", tot esperonant a "votar en clau del SXXI i no del segle passat".
Mas ha estat el primer de convidar a l'escenari el fantasma del tripartit, ell que va veure com tot i guanyar unes eleccions, es quedava sense ser president, precisament per l'aliança PSC-ERC-ICV. Per això ha avisat que "quan us diguin que comuns i ERC no faran govern no us ho creieu, perquè el faran, si voleu el canvi real, heu de votar JxCat, és la garantia perquè Colau no sigui alcaldessa".
Retrets i xiulets contra la Junta Electoral
Just una hora abans de l'acte la Junta Electoral Central ha comunicat a Junts per Catalunya que no autoritza el seu cap de llista, Joaquim Forn a oferir una roda de premsa des de la presó, organitzada per l'Agència Catalana de Notícies, aque st divendres. El motiu, que la sala de videoconferències de Soto del Real estarà ocupada a l'hora que la necessita.
I no ha estat fins poques hores abans que la mateixa JEC ha confirmat que Puigdemont, Comín i Ponsatí podien concórrer com a candidats a les eleccions Europees. D'aquí, que durant diverses de les intervencions s'hagi qüestionat el paper de l'àrbitre electoral, qualificant-lo d'impresentable i nefast. Ho han fet amb especial insistència els dos advocats de Puigdemont, Gonzalo Boye i Jaume Alonso Cuevillas.
L'aposta de Trias
L'únic que ha gosat jugar-se-la fent un pronòstic, cosa poc habitual de fer durant una campanya, ha estat Xavier Trias. L'exalcalde, que tanca la llista de Forn a Barcelona ha recordat com les enquestes sempre els van a la contra. "Fa quatre mesos ens donaven 2 regidors, després 5 i ara ja diuen que 7, doncs en traurem 9 o 10, i ens ho hem de creure de debò!", ha esperonat Trias.
Veurem...