Reposar i pair els resultats sempre aporta una mica més de perspectiva. Dotze hores després de la nit electoral de diumenge, Junts per Catalunya ha començat a treure les seves pròpies conclusions, que després d'analitzar-les han exposat en una roda de premsa Carles Puigdemont -per videoconferència-, Elsa Artadi i Albert Batet des de la seva seu de campanya, de la qual per cert s'acomiadaran en els propers dies. El resum: cal arremangar-se per tornar a la unitat d'estratègies amb ERC.
La lectura del 26-M té una cara, la folgada victòria a Europa, i una creu, la patacada a Barcelona. Enmig, tota una gamma de grisos. Des que va néixer la marca ara fa una any i mig, JxCat s'ha presenat a quatre eleccions: el 21-D al Parlament, el 28-A al Congrés i al Senat, i el 26-M a les municipals i europees. En les dues cites que Puigdemont ha encapçalat la candidatura l'èxit ha estat rotund, quan no ha estat així, la tendència ha estat a la baixa. "Ens hem presentat a 4 eleccions, ens podem sentir en gran part satisfets", ha expressat l'expresident, "som un espai sòlid que ha vingut a fer política".
El missatge que des d'avui llancen amb més força Puigdemont i companyia és que cal "tornar a la unitat estratègica de l'independentisme" després d'aquest cicle electoral que ha enforntat JxCat i ERC a les urnes. Consideren que el seu resultat és "encara més meritori" perquè "hem arribat fins aquí després d'una cursa d'obstacles que cap espai polític no ha tingut". En aquest sentit, celebren que "mirant el paisatge que tenim al darrera tenim una fortalesa millor que els auguris que ens donaven".
Eixamplar la base a Europa...
A partir d'ara i fins el 2 de juliol que es constitueix el Parlament Europeu comença la batalla jurídico-legal entre l'equip d'advocats que encapçalen Gonzalo Boye i Jaume Alonso Cuevillas i l'Estat espanyol per aconseguir que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin seure al seu escó d'eurodiputats. Tots dos estan convençuts que així serà. El líder de JxCat se sent amb un "aval indiscutible per anar pel món", celebra la "fita històrica" que l'independentisme hagi assolit "pràcticament el 50% dels vots" a les europees "amb un lideratge claríssim de l'exili".
"L’acta d’eurodiputat jo ja la tinc, la donaven els ciutadans a les urnes", ha defensat Puigdemont, advertint a "les autoritats electorals" que "l'únic que han de fer és tramitar el que els ciutadans decideixen". JxCat confia que podrà integrar-se a l'Eurocambra al grup del qual forma part ERC, l'Aliança Lliure Europea. "Res em faria més feliç i seria potentíssim pel país que Junqueras i jo poguéssim treballar colze a colze al Parlament Europeu", ha afirmat Puigdemont, que ho ha rematat amb una frase lapidària "on sí que cal eixamplar la base és a nivell internacional". Sobre si vindrà a Espanya per tramitar l'acta, ironitza: "veig que hi ha moltes ganes que jo vagi a Madrid, no sé si perquè jo agafi l’acta o perquè m’agafin a mi".
Mà estesa a Maragall (sense Colau)
L'èxit de Puigdemont a Europa ha servit en bona part per maquillar que JxCat ha perdut la meitat de regidors a l'Ajuntament de Barcelona. Malgrat tot, Elsa Artadi posa el focus en els aspectes positius, "tornem a tenir un alcalde independentista" i emplaça ERC a "fer un govern municipal 100% independentista". Les converses entre totes dues formacions ja han començat i des de JxCat mantenen el seu rebuig a incloure els comuns a l'equació.
Durant el torn de preguntes, Puigdemont s'ha mostrat visiblement enutjat per la tendència a etiquetar ERC de pragmàtics i JxCat de durs. "Nosaltres sempre hem estat una força absolutament pragmàtica, tots tenim la mateixa estratègia, la república independent és tan pragmàtic defensar-la des d'ERC que des de JxCat", ha reivindicat. Ara, diu, toca que tots dos partits posin a treballar-se de portes endins per recosir la unitat i planejar una estratègia de cara als propers mesos que vagi més enllà de "defensar-nos de la repressió".