Les diferències entre Junts per Catalunya i ERC s'han fet evidents aquest dijous al Parlament durant la votació d'un dels punts de la proposta de resolució dels comuns. El primer punt de la resolució es referia a que la funció de representació del Parlament "no pot ser substituïda per altres organismes", el que ha estat interpretat com una clara al·lusió a la proposta de crear un 'Espai Lliure de Brussel·les', format per un Consell de la República, presidit per Carles Puigdemont, i una Assemblea de Representants​. 

Mentre Esquerra ha votat a favor de la proposta, Junts per Catalunya s'ha abstingut. Per la seva banda, la CUP hi ha votat en contra. A mode d'anècdota, a més, un diputat de JxCat també hi ha votat en contra. La proposta, però, ha quedat aprovada amb els vots d'ERC, PSC i Catalunya en Comú. 

La resolució, a més de defensar que la representació del Parlament no fos substituïda per altres organismes, emplaçava a la Mesa i als seu òrgan de govern, "a preservar aquesta representació així com totes les funcions que se'n deriven". ERC hi ha votat a favor perquè considera que la Generalitat s'ha de governar des de Catalunya.

Els principals esculls de la negociació

La votació d'aquest punt arriba en un moment en que els dos partits independentistes encara estan discutint quin ha de ser el pes que tindrà Brussel·les a l'hora de governar, per tal de tancar l'acord d'investidura.

Aquest dimecres es va filtrar una proposta d'acord de JxCat i ERC que donava per feta l'estructura de l''Espai Lliure de Brussel·les', on un dels punts era l’Assemblea de Representants, que estaria formada per diputats i representants del món local i la societat civil. Segons aquesta proposta d'acord, aquest òrgan faria seguiment del Consell de la República i del seu president, i tindria la funció d’escollir-lo cada cop es renovi la cambra catalana.

Tot i això, en aquests moments els principals esculls de la negociació són quin pes i quines funcions ha de tenir Puigdemont i el Consell de la República, i qui ha de comandar el procés constituent. JxCat aposta per fer que aquest procés es pivoti des de Brussel·les, mentre que els republicans ho rebutgen.