El Parlament denuncia la vulneració dels principis i valors europeus a l’Estat espanyol. Així ho ha fet al ple d’aquest divendres, amb l’aprovació d’una proposta de resolució de JxCat que referma el compromís europeista de Catalunya. La iniciativa ha tirat endavant amb els vots favorables de JxCat, ERC i els comuns. La CUP s'ha desmarcat d'aquesta adhesió a l'europeisme.
La resolució presentada per JxCat, sobre “l’adhesió als principis i els valors europeus”, reivindica el “projecte originari i perenne d’una Europa nascuda per superar els totalitarismes i estendre la democràcia arreu del continent i del món”. En aquest sentit, situa la UE com a l’espai polític, social i econòmic “en què els conflictes polítics es resolen amb eines polítiques i de forma cívica, pacífica, i democràtica”. El text dona suport a la plataforma UE-Catalunya del Parlament Europeu, “nascuda per fer efectius aquest diàleg, aquesta mediació i, finalment, aquesta entesa”.
Per altra banda, la resolució aprovada defensa que el coneixement, reconeixement i promoció de les llengües europees “esdevé un termòmetre del grau d’adhesió d’una societat als valors d’Europa”. Aquest punt ha tingut el suport de tots els grups. També denuncia la vulneració de drets i llibertats en països europeus —“i de forma destacada a l’Estat espanyol”—, per exemple pel que fa a l’acollida de refugiats. Aquest punt ha tingut els vots favorables de la CUP.
“No hi ha projecte europeu sense Catalunya, i no hi ha Catalunya sense Europa”, ha defensat el diputat de JxCat Francesc de Dalmases, que ha assenyalat que “el model de societat europeu que defensem impedeix la judicialització de la política, la politització de la judicatura i la criminalització de les idees”. No obstant això, també ha volgut parlar de les “vergonyes d’Europa”, que ha condemnat, com ara la feble resposta comunitària a la crisi de refugiats.
En nom d’ERC, la diputada Eva Baró ha admès que “hi ha motius per al desencís”, però ha diferenciat que “una cosa són aquests valors i principis i una altra cosa la Unió Europea institucional”. Ha sostingut que aquests principis “són el sediment imprescindible per a bastir qualsevol projecte polític sòlid i ètic”. La diputada de CatECP Susanna Segovia ha assenyalat que, malgrat que hi veuen “cert supremacisme i etnicisme”, hi han votat a favor perquè “Europa juga un paper fonamental en la situació que viu Catalunya”.
El portaveu de la CUP Carles Riera ha justificat la seva negativa a adherir-se als valors i principis europeus perquè “mai no han estat consolidats i han exclòs altres referents”. En aquest sentit, ha criticat que el text “apel·la a una Unió Europea que mai no ha existit”.
A l’altra banda, Ciutadans s’hi ha oposat frontalment. El diputat Nacho Martín Blanco ha retret al sobiranisme que “pretengui donar lliçons d’europeisme” quan la UE és un “projecte que es basa en la solidaritat”. Els ha acusat de “parlar d’Europa en abstracte per evitar parlar de la Unió Europea”.
Per la seva part, la socialista Esther Niubó ha titllat el text de “desconcertant” per fer servir expressions “que podrien fer servir formacions d’extrema dreta”. Els han dit que s’han oblidat d’un valor europeu: “El respecte a l’Estat de dret”. El diputat del PP Alejandro Fernández ha arribat a dir que “la Unió Europea va néixer per derrotar-los a vostès”. I ha ironitzat: “Fa dos mesos Puigdemont deia que calia sortir de la UE, però avui tornen a sentir-se europeus”.