“No és un cas aïllat”. Aquesta és l’advertència que han volgut llançar JxCat, ERC, els comuns i la CUP des del Parlament, des d’on han comparegut per fer suport a Adrià Carrasco, membre del CDR exiliat a Bèlgica. Han comparegut a la cambra juntament amb el grup de suport al jove d’Esplugues de Llobregat, on han llegit un manifest. “Quantes víctimes més d’aquesta persecució ideològica flagrant estem disposades a tolerar?”, s’han preguntat. “Una de sola és acceptable?”.
El grup de suport a Adrià Carrasco ha denunciat que va haver d’exiliar-se el passat 10 d’abril després que es dictés una ordre de cerca i captura pels delictes de sedició, rebel·lió i terrorisme. “Per més que ho expliquem una vegada i una altra, encara ens costa de creure que tot això no sigui un malson”, han lamentat. Han situat el seu cas en paral·lel amb el de l’altre membre dels CDR, Tamara Carrasco, que “continua presa dins el seu propi poble”.
“Tallar carreteres, obrir peatges o manifestar-se mai no pot ser considerat terrorisme”, han assegurat. S’han preguntat qui serà el següent: “Les treballadores defensant els seus drets laborals? El veïnat organitzat per aturar desnonaments, promoguts per bancs rescatats amb diners públics? Les jubilades lluitant per unes pensions dignes?”.
En aquest sentit, han criticat que l’Estat espanyol ha inventat un “relat de violència” per justificar l’existència de presos polítics, “mentre silencia i oculta les agressions feixistes”. També han carregat contra una “justícia arbitrària i deshumanitzada”. Han interpel·lat la ciutadania a mobilitzar-se: “Quantes represaliades més hi ha d’haver per part d’aquest Estat feixista?”.
"Venjança planificada"
En nom del grup de JxCat, la diputada Mònica Sales ha advertit que es tracta d’una causa que “afecta la ciutadania en general”, i ha sostingut que “l’únic que podem fer és denunciar aquesta situació i posar-nos al seu costat”. “El color groc avui pren més força, perquè s’hi suma el nom de l’Adri”, ha dit Sales.
El diputat d’ERC Jordi Albert ha aprofitat l’any del ple del 6 i 7 de setembre per afirmar que “el 6 de setembre és quan l’Adri ha fet una roda de premsa des de Brussel·les per explicar la realitat d’aquest país”. Ha denunciat el “terrorisme d’Estat” que s’exerceix contra qualsevol activista.
La diputada cupaire Maria Sirvent ha reivindicat l’”acció política” que representa l’exili d’Adrià Carrasco. “Ens persegueixen a totes”, ha alertat Sirvent, que ha criticat que, mentrestant, el Govern es reuneix amb el ministre Fernando Grande-Marlaska, exjutge de l’Audiència Nacional, per la Junta de Seguretat.
Un dels més punyents ha estat el diputat de Catalunya en Comú, Joan Josep Nuet, que ha advertit que no es tracta d’un “cas aïllat”, sinó que s’insereix en una “tendència”. “Aquest cicle tindrà probablement un moment culminant l’any que ve amb sentències del Suprem i l’Audiència Nacional”, ha afirmat. “No permetrem que les sentencies vagin plovent escapçant vides”, ha assegurat. Ho ha qualificat de “venjança planificada”.