Sobre el pilar d'una confiança esquerdada és difícil recolzar-hi una estratègia sòlida, unitària i monolítica. Junts per Catalunya, Esquerra Republicana -i també la CUP i els comuns- discrepen en molts aspectes, però hi ha un mínim comú denominador en el qual sintonitzen i és que quan d'aquí a molt pocs dies es conegui la sentència del judici al procés no poden quedar-se de braços creuats. Aprofitant el Debat de Política General, aquests quatre partits han mirat de deixar enrere allò que els allunya per identificar els punts compartits. A traç gruixut, evitant entrar en la lletra petita, avui han segellat l'esborrany que guiarà la resposta a la sentència.
Amb el suport dels 68 diputats de JxCat, ERC i la CUP i l'abstenció dels comuns, el Parlament ha acordat i avalat la guia que marcarà el pas de l'independentisme en el futur més immediat. Els elements clau: la defensa de l'amnistia com l'eina imprescindible per aconseguir alliberar els presos, la "crida a l'exercici del dret de manifestació, llibertat d'expressió, mobilització i protesta, sempre per les vies pacífiques, cíviques i democràtiques" i la reivindicació del dret d'autodeterminació.
Així ho expressa la proposta de resolució conjunta presentada i aprovada per les formacions independentistes, un document que, sense èxit, Cs ha impugnat a la Mesa del Parlament per intentar tombar-la i que no arribés a poder-se votar.
Sigui com sigui, a la solució consensuada aquest dijous no s'entra en més concrecions. Així, més enllà de parlar de mobilitzacions no s'explicita quina forma haurien de prendre, si per exemple s'optarà per una aturada de país, una vaga general, una manifestació massiva o tot a la vegada. Tampoc no s'explica els passos a seguir per arribar a l'amnistia.
La CUP, en canvi, sí que ha entrat més al fons d'aquesta qüestió en una proposta de resolució pròpia que també tirat endavant amb els vots favorables de JxCat i ERC. S'hi manifesta que l'amnistia haurà d'anul·lar totes les causes judicials impulsades contra persones processades, jutjades, detingudes o empresonades per defensar drets polítics, socials o civils, des del dret a l'autodeterminació fins al dret a vaga. A més, s'afirma que aquesta mateixa amnistia també haurà de servir per reparar els danys causats als represaliats i perseguir "els responsables de la repressió".
Desobediència civil i institucional i diàleg
Els anticapitalistes han aconseguit aprovar gràcies a la complicitat de JxCat i ERC la seva iniciativa que planteja un gran acord polític en el qual s'afirma que la desobediència civil i institucional són "instruments legítims" i que ratifica la declaració de sobirania aprovada a l'inici de la legislatura passada i anul·lada pel Tribunal Constitucional.
En una altra de les propostes aprovades, impulsada conjuntament pels socis de Govern, s'insta a continuar mantenint la voluntat de diàleg amb l'Estat espanyol.
La via comuns: diàleg i "mecanismes efectius" per alliberar els presos
Com que segons el reglament, les propostes de resolució s'han de votar íntegrament i no es pot demanar trossejar la votació, els comuns han optat per abstenir-se a la proposta d'amnistia dels independentistes perquè no la subscriuen al 100%. Els d'Ada Colau comparteixen el gruix del redactat, però discrepen de l'aposta exclusiva per una amnistia que tot i defensar veuen improbable, perquè requeriria com a mínim de l'aval del PSOE. Consideren que cal obrir el ventall i no excloure cap opció.
Per això, Catalunya en Comú ha presentat la seva pròpia proposta per reaccionar a la sentència, que ha prosperat perquè ha comptat amb el suport de JxCat, ERC i la CUP. Es tracta d'un escrit breu, de dos punts, que "reitera el seu compromís amb la defensa dels drets i les llibertats i el rebuig a la judicialització d'un conflicte polític que només es podrà resoldre per vies democràtiques i dialogades" i "manifesta la necessitat d'assolir la llibertat dels líders independentistes emprant els mecanismes jurídics i polítics més efectius per aconseguir aquest objectiu". Sense més concrecions. Tot i no incloure-ho a la proposta, els comuns han apuntat ja en públic que la seva recepta passa per una reforma del delicte de rebel·lió en el Codi Penal i veurien amb bons ulls un indult.