Aquest dimarts ha estat el dia en què l'independentisme ha perdut la majoria absoluta al Parlament. El desacord entre JxCat i ERC ha fet que els vots de Carles PuigdemontJordi SànchezJordi Turull Josep Rull no es comptin; sumats al de Toni Comín fan cinc vots menys. Han estat suficients perquè el Govern hagi perdut onze votacions que, en altres circumstàncies, hauria guanyat. En alguns casos han estat empats que han fet que no prosperessin les propostes; en altres, diferències de menys de quatre vots.

Diverses vegades s'ha repetit la situació: un empat a 65 vots, els disponibles dels grups independentistes contra els del conjunt de l'oposició, incloent-hi els comuns. Una de les més destacades és la que demanava la reprovació de Felip VI, i que també exigia l'abolició de la monarquia espanyola.

Una altra que ha perdut l'independentisme és la que ratificava totes les disposicions aprovades pel Parlament amb relació al dret d'autodeterminació. I s'ha perdut després que la CUP acceptés no esmentar explícitament les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica, com feia inicialment en la seva proposta de resolució.

Encara hi ha hagut altres propostes, com l’impuls d’una identitat digital catalana, el seguiment del calendari del retorn de les pagues extres dels funcionaris o la reforma horària. El ple ha rebutjat reclamar a l’Estat recursos per a la llei d’emergència habitacional i energètica.

En canvi, JxCat i ERC sí que han pogut aprovar la proposta que instava a negociar un referèndum vinculant sense terminis, però ha estat gràcies als vots favorables imprescindibles dels comuns. El text parla d'una "negociació bilateral amb l'Estat, sense condicions ni renúncies".

Foto: Sergi Alcàzar

L’oposició aprova 27 resolucions

No només l’independentisme ha perdut votacions com a conseqüència de la pèrdua de la seva majoria, sinó que l’oposició també ha aprovat un total de 27 resolucions per aquest fet. El ple ha aprovat set resolucions de Ciutadans, 8 dels comuns, 8 del PSC i 4 resolucions transaccionades amb participació dels socialistes o els comuns.

Entre aquestes resolucions, n’hi ha una del PSC que insta el Govern de Quim Torra a “revertir els efectes nocius per a l’economia i l’ocupació causats per la situació política”. En aquest cas, ha tirat endavant per culpa d’un diputat independentista que, per error, no ha emès el seu vot.