"Anar a Luxemburg ens fa molta vergonya, però si hi hem d’anar, hi anirem". Amb aquestes paraules ha resumit Gonzalo Boye el procés jurídic en què s'ha immers, una vegada més, Junts per Catalunya per combatre la justícia espanyola. En nom de Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i de la candidatura, l'equip d'advocats ha presentat el recurs contra el veto de la Junta Electoral Central perquè tots tres puguin ser candidats a les eleccions europees del 26 de maig. Per curar-se en salut, ho han fet a tres finestretes diferents: la sala del contenciós administratiu de Madrid, al Suprem i a la JEC. Els queda el Constitucional i Europa. L'essència, que tenen els seus drets polítics intactes. ElNacional.cat us ha avançat el document, de 51 pàgines. 

L'escrit, signat per Jaume Alonso Cuevillas, defineix la decisió com a "confusa, aberrant, antijurídica i contradictòria" i posa de manifest que no només es vulneren els drets de l'expresident i els exconsellers de JxCat, sinó també els de tots els ciutadans espanyols a qui s'està "privant de poder escollir uns candidats que compleixen tots els requisits legals per concórrer a les eleccions al Parlament Europeu". És a dir, que "vulnera el pluralisme polític". Al recurs enumeren, a més, altres drets contra els quals consideren que atempta la JEC: sufragi passiu, presumpció d'innocència o tutela judicial efectiva.

Els advocats posen l'èmfasi en la divisió que va generar entre els magistrats de la Junta Electoral Central la mesura aplicada contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. I hi exposen els arguments esgrimits pels quatre membres de l'òrgan (el president, el vicepresident i dos vocals) que van emetre un vot particular avalant la candidatura. És més, denuncien que es tracta d'una decisió de "naturalesa només política" i adoptada amb total "manca d'imparcialitat". En aquest punt adjunten el llistat de declaracions de vocals de la JEC contràries al procés i a Puigdemont. 

Entre els arguments per rebatre l'exclusió dels seus primers tres noms de la llista europea, que ara ocupen provisionalment com a substituts Gonzalo Boye, Xavier Trias i Beatriz Talegón, JxCat assenyala que un dels dos partits que van demanar a la JEC apartar Puigdemont, Cs, va presentar fa uns mesos una proposta al Congrés precisament per reformar la llei electoral per evitar que algú en la situació de l'expresident pogués presentar-se a unes eleccions. Amb l'avançament electoral, la iniciativa, mai no va arribar a votar-se. Els advocats conclouen al text que els de Rivera i Arrimadas actuen de "mala fe". 

Que no hi hagi eleccions fins que no es resolgui

Ara s'obre un termini fins dissabte perquè es resolguin aquests primers recursos. Boye ha explicat que si s'ha presentat per tres vies diferents és perquè "la llei espanyola quant a aquests recursos és confusa i difusa". Si la resolució no dona la raó a JxCat, el següent pas és anar al Tribunal Constitucional. I si ni així se'n surten, l'última instància és el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (Luxemburg). Per si no s'hi arribés a temps abans del 26-M, demanen com a mesura cautelar que tornin a incloure Puigdemont, Comín i Ponsatí a la llista. I si no, "que se suspengui la cita electoral fins que no es resolgui" perquè "posa en risc la viabilitat de la cita" i "per evitar la vergonya que implicaria que el nostre plantejament fos ratificat per Luxemburg amb el descrèdit conseqüent per a la institucionalitat espanyola i la despesa que generaria a les arques públiques espanyoles". 

"Estem al costat correcte de la llei", asseguren des de Junts per Catalunya. Ara falta que els donin la raó.