El mínim que podria fer Manuel Marchena era renunciar a presidir el CGPJ i el Tribunal Suprem. Així ho ha assegurat aquest dimarts el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, que ha dit que el pas següent ha de ser apartar-se del cas 1-O. “No pot estar ni una hora més al capdavant de la causa”, ha assegurat. Ha denunciat el que considera “un 155 judicial” i s'ha qüestionat que pugui haver-hi un judici just en aquest context.
“Les togues del 155 treballen per la venjança, quan haurien de treballar per la justícia”, ha criticat Eduard Pujol. Ha subratllat que només és l’últim episodi que evidencia la falta de separació de poders. “Les proves un dia venen del PP, els altres del PSOE i els altres de Ciutadans”, ha indicat. Ha subratllat que el repartiment de càrrecs del CGPJ s’ha fet entre socialistes i populars.
Davant d’aquest “panorama”, el portaveu adjunt de JxCat s’ha preguntat quina garantia tenen els presos polítics d’un judici just. “Cap”, ha sentenciat. En aquest sentit, ha apuntat que la imparcialitat de Marchena està “com a mínim qüestionada”. I ha advertit: “Un judici just no és el mercadeig de les penes posteriors”.
En motiu del 20-N, dia de la mort del dictador Francisco Franco, Pujol també ha denunciat que “desgraciadament el que representava no va morir del tot”, sinó que “continua ben viu”. Les “reminiscències”, ha dit, “són presents a la societat, a la política i al poder judicial”. Ha expressat la preocupació del seu grup pel “repunt del franquisme sociològic”, que també es veu en casos com el del CGPJ.
Finalment, el parlamentari de JxCat s’ha referit a la sentència del Tribunal d’Estrasburg d'aquest dimarts, que ha exigit la llibertat d’un diputat kurd que és des de fa més d’un any i mig en presó cautelar, per haver vulnerat els seus drets polítics i els dels seus electors. “Hi ha massa similituds entre aquest cas i el dels nostres presos polítics”, ha defensat Pujol.