La divisió del vot de JxCat a la Mesa del Parlament ha desconcertat els membres de l'òrgan de govern de la Cambra. Quan el president Roger Torrent ha proposat que els diputats presos i exiliats afectats per la suspensió dictada pel jutge Pablo Llarena fossin substituïts per un altre membre del seu grup parlamentari el vicepresident primer, Josep Costa, ha votat en contra i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, s'hi ha abstingut. 

Fonts de JxCat asseguren que la discrepància ha vingut provocada pel fet que la proposta que han trobat en un full damunt la taula quan s'ha reprès la reunió de la Mesa era diferent a la que Torrent els havia presentat en un primer moment, i no feia distinció entre presos i exiliats ni limitava la suspensió temporal als dos dies que quedaven de ple.

Assistents a la reunió asseguren que Camdepadrós s'ha mostrat d'acord amb la proposta de substitució temporal, però, ha demanat deixar el president Carles Puigdemont al marge. En aquest punt els lletrats li han fet notar que la proposta era tancada i no admetia matisos, per la qual cosa s'hauria abstingut.

Prèviament, però, segons membres d'altres grups, s'hauria constatat una falta de sintonia entre Costa i Campdepadrós. El vicepresident fins i tot hauria mostrat al seu company de grup un missatge de mòbil per convèncer-lo de la conveniència de votar no.

Fonts de JxCat asseguren que aquesta situació ha obeït al fet que la proposta que hi havia damunt la taula no era la que havien acordat, sinó que havia estat tancada per Torrent amb el PSC i sense dirigir-se en cap moment al grup de Puigdemont per informar-los. 

No obstant, al passadís del Parlament en un primer moment alguns diputats de JxCat tampoc no aconseguien entendre el vot discrepant del secretari primer de la Mesa i no han amagat les valoracions crítiques.

La situació ha arribat fins al punt que els responsables del grup han hagut de sortir a explicar, en un contacte sense micròfons, als passadissos del Parlament que el vot discrepant obeïa en realitat una estratègia de defensa dels presos polítics, que haurien demanat evitar qualsevol polèmica amb la seva substitució.

Altres membres del grup de JxCat admetien, però, que la diferència del vot havia estat provocada per la confusió de Campdepadrós davant els canvi en els termes de la proposta.