Les converses entre Esquerra Republicana i el PSOE incomoden Junts per Catalunya que, de moment, s'ho mira des de la barrera. D'aquí a poques hores, aquest dijous a la tarda, republicans i socialistes mantindran la primera trobada formal dels seus equips negociadors i els de Torra i Puigdemont han aprofitat la vigília per alçar la veu i fer-se veure. Reclamen que a la taula de diàleg que tots dos partits començaran a dibuixar demà hi reservin una cadira al president de la Generalitat

Així ho ha reclamat durant la sessió de control el propi Quim Torra. Ha exigit a Pedro Sánchez que el truqui i ha assenyalat que un diàleg entre governs vol dir que els qui parlen són els dos presidents. En el mateix sentit s'han expressat la consellera i portaveu Mertixell Budó i el diputat de JxCat, Eduard Pujol. 

El partit havia preparat una interpel·lació ad hoc durant el ple d'aquesta tarda al Parlament per reivindicar el seu paper en els contactes amb Madrid. El diàleg, ha advertit Budó, "passa inexcusablement perquè en aquesta taula hi puguin seure els dos presidents". Tant aquesta afirmació com les declaracions del president al matí són una esmena a les paraules del vicepresident Pere Aragonès, que en una entrevista a primera hora del matí ha apuntat que no és imprescindible que Torra hi sigui. Tot dependrà, ha dit, de qui enviï el govern espanyol. Si no hi va Sánchez, ha defensat Aragonès, hi haurà d'anar un representant del govern català d'igual rang al que designi Moncloa. De fet, des del PSOE s'apunta que l'espai idoni perquè tots dos governs dialoguin és la comissió mixta Estat-Generalitat. Una opció que no convenç ni ERC ni JxCat. 

Qui ha donat peu a la intervenció de la consellera ha estat Eduard Pujol, que ha tornat a qualificar la seva formació com aquells qui estan "disposats a arremangar-se" per dialogar, si bé ha lamentat que "ens ho posen difícil". En aquest sentit ha enumerat tot un seguit de decisions que juguen en contra dels "gestos d'apropament", com són "el 155 digital" o la suspensió de tres delegacions de la Generalitat, avui mateix. 

Seguint el fil, ha avisat el PSOE que no volen "més copets a l'esquena, ni que ens raspallin a les escales de Moncloa, ni que ens prenguin el pèl". Per això, ha demanat a Pedro Sánchez que "agafi el telèfon, truqui, mogui's, parli". I s'ha queixat que "sembla que ens vulguin evitar, però ens trobarem". 

Per acabar, una clatellada sonora. Ha titllat l'expresident Zapatero de "Pinocho de Ferraz", per la seva promesa, després incomplerta de "l'apoyaré" de l'Estatut.