El tret de sortida del congrés fundacional de JxCat com a partit ha activat un calendari de deu setmanes al llarg de les quals s'haurà de configurar la nova formació. Un cop escollida la mesa del congrés i els responsables de les ponències congressuals, la primera carpeta que es tancarà serà la nova executiva. Aquest mateix diumenge es va obrir el termini de presentació de candidatures, que acaba dissabte vinent a les 23,59h.

De moment, la incògnita és si hi haurà una sola candidatura de consens o si hi haurà més d'una llista, que podria plantejar un pols entre les propostes de Jordi Turull i Josep Rull, d'una banda, i les de Jordi Sànchez de l'altra.

El nou partit disposa de set dies per desvelar la incògnita. Però ara per ara, i malgrat l'aposta majoritària perquè hi hagi una sola candidatura, no es descarta que les diferents tradicions polítiques que encarnen els presos de Lledoners es concretin també en diferentes propostes. Mentre Turull i Rull han estat persones clau al PDeCAT i reivindiquen aquest espai, Sànchez reclama marcar distàncies amb aquelles sigles i que aquesta voluntat es faci evident amb la composició de la direcció.

Puigdemont

Ningú posa en dubte que la presidència, que es considera un càrrec no executiu, quedarà en mans de Carles Puigdemont. Amb la presidència, els simpatitzants escolliran fins a un màxim de quatre vicepresidències, tenint en compte que cal garantir en tot moment la paritat. Aquí s'apunta que haurien de tenir presencia els presos polítics.

Congrés fundacional Junts JxCat / JxCat

Imatge del congrés fundacional de JxCat amb presos polítics i exiliats / JxCat

El dubte es planteja, però, a l'hora d'abordar la nova executiva, que es formalitza en dues votacions, una per a la Secretaria General -secretari general, i responsables d'organització i de finances- i una altra per als 18 membres restants de la direcció. Els 21 noms que integrin aquest òrgan es convertirà en un dels primers elements que ha de permetre prendre el pols a la nova formació. Es aquest punt on apareixen les discrepàncies que podrien portar a dues candidatures. 

Fonts del nou partit asseguren que ara mateix totes les possibilitats estan obertes, es limiten a subratllar que l'objectiu és "fer-ho bé i que els afiliats decideixin democràticament".

Així mateix, davant la voluntat que la paritat marqui els òrgans de govern del nou partit, s'ha apuntat que la secretaria general hauria d'estar en mans d'una dona. Les travesses apunten als noms d'Elsa Artadi, Marta Madrenas, Anna Erra, Laura Borràs, Meritxell Budó, Gemma Geis...

Congrés fundacional Junts turull artadi sanchez madrenas / JxCAT

Turull, Artadi, Sanchez, Rull i Madrenas, en un moment del congrés fundacional / JxCat

Tampoc s'ha tancat del tot, però, la possibilitat que Jordi Sànchez assumís la secretaria general. Tot i que fonts de JxCat asseguren que està descartat, dirigents de la Crida mantenen viva aquesta possibilitat i afirmen que "no hi ha res descartat". Amb tot, uns i altres valoren que el millor seria una candidatura el màxim d'unitària possible i aquesta és l'opció per la qual aposten majoritàriament. 

La secretaria general i els 18 membres restants de l'executiva es decidiran en dues votacions en llista tancada i desbloquejada, però haurà de ser paritària. En el benentès que tot i que la llista dels 18 noms haurà d'estar avalada per un candidat a la secretaria general, a l'hora de votar es podrà fer costat a noms de diferents candidatures.

La votació es farà els dies 7, 8 i 9 d'agost i prèviament, a partir del 3 d'agost, hi haurà una campanya electoral.

El PDeCAT continua les converses

De la seva, l'executiva del PDeCAT ha abordat aquest matí l'estat de es converses amb JxCat i la reunió del consell nacional previst per aquest dijous. Membres de la cúpula del partit han insistit durant la reunió en mantenir les converses per aconseguir tancar un acord amb JxCat que eviti el trencament en aquest espai polític.

Tant el president del partit, David Bonvehí, com el secretari d'Organització, Ferran Bel, han apostat per continuar intentant-ho, tot i que des de la cúpula demòcrata s'insisteix que a mida que avançar el calendari la possibilitat d'aquesta entesa és cada cop més complicada.