Junts pel Sí i la CUP-CC han arribat a un acord polític global sobre la Llei de Transitorietat Jurídica. Aquest acord possibilita que tiri endavant la tercera de les Lleis de Desconnexió que han d'aplanar el camí cap a la independència i és el resultat de més de sis mesos de debat en què s’ha treballat sobre l’articulat de la llei i dóna compliment del termini establert en el Debat de Política General.
L’objectiu d’aquesta llei s’expressa en l’article 1 del text: “Catalunya es constitueix en una República de dret, democràtica i social”. Se suma a la voluntat de garantir la màxima seguretat jurídica en la transició a la República, un cop guanyat el referèndum per la independència.
Segons han comunicat les dues formacions, la llei conté els següents epígrafs:
Preàmbul
1. Disposicions generals, nacionalitat i territori;
2. La successió d’ordenaments i d’administracions;
3. Els drets i els deures;
4. El sistema institucional;
5. El Poder Judicial i l’administració de Justícia;
6. Les finances;
7. Referèndum d’independència;
8. El procés constituent;
9. Disposicions finals i d’inaplicació.
La llei dota i habilita les institucions públiques catalanes de les eines per a l’exercici del dret a l’autodeterminació, d’acord amb la voluntat majoritària de la societat catalana. Junts pel Sí i la CUP-CC estan treballant en els diferents escenaris a fi d’incorporar el major nombre de forces polítiques en la preparació i convocatòria del referèndum d’independència. Per aquest motiu, aquest epígraf de la llei es troba pendent de concretar.
Pel que fa a l'articulat de la llei, de moment no s'ha donat a conèixer en el redactat concret, per evitar cap impugnació.
Dues lleis ja tramitades
La llei de transitorietat jurídica és la tercera de les lleis de desconnexió: les altres dues, la que crea una hisenda pròpia catalana i la que crea una agència de protecció social, ja han estat presentades i admeses a tràmit.
És la més destacada perquè ha de servir per fer efectius dos punts clau del full de ruta sobiranista: la celebració del referèndum i la desconnexió definitiva entre Catalunya i la resta de l'Estat.
Els dos partits independentistes tenen previst tramitar aquesta norma com una proposició de llei signada pels dos grups, i faran públic el seu contingut quan la portin al registre de la Cambra, per al que per ara no hi ha data.