Aquest dimarts ha quedat rebutjada una esmena de la CUP que proposava incloure en el reglament de la Cambra un punt per obligar els investigats en un procediment penal a dimitir per un període de tres mesos. Aquesta votació s'ha donat en el marc de la comissió de reforma de reglament, que ha elaborat un dictamen que només depèn de la ratificació del ple per ser aprovat definitivament.
"La mera condició d'investigat en un procediment penal per part d'un òrgan judicial per un delicte de l'àmbit de corrupció política provocarà immediatament la suspensió de la condició de diputat per un període de tres mesos". Aquesta esmena, proposada per la CUP, ha estat rebutjada amb els vots en contra de tots els grups parlamentaris menys Ciutadans, que s'ha abstingut, i Catalunya Sí que es Pot i els mateixos anticapitalistes, que hi han donat suport.
En cas d'haver-se aprovat, i després haver estat ratificada pel ple, aquest punt hauria tingut uns efectes directes sobre l'exconseller de Justícia Germà Gordó, investigat pel suposat finançament il·legal de Convergència. Junts pel Sí, grup a què pertanyia Gordó fins aquest matí, ha intervingut durant la votació i ha assegurat que intentarà transaccionar l'esmena abans del ple, quan es votarà el reglament definitiu.
Lectura única
El debat s'ha produït durant la comissió de reforma de reglament, en què ha quedat aprovat, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, l'article que recull la possibilitat de tramitar una proposició de llei per lectura única i a instàncies d'un sol grup.
Aquest ha estat el punt més controvertit en tot el període de negociacions des que es va presentar la proposta de reforma del reglament per part de Junts pel Sí. Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP consideren que "vulnera els drets dels diputats" i que pretén "silenciar l'oposició".
"El problema no és el tràmit, sinó el que es pensen que volem aprovar", ha assegurat el president de Junts pel Sí, Jordi Turull. De fet, la inclusió d'aquest punt en el reglament permetria tramitar de manera exprés les lleis de desconnexió, ja que, com es fa per lectura única, no haurien de passar per un període d'esmenes ni de debat en Comissió parlamentària.
Les comissions d'investigació
Els grups de l'oposició han presentat diverses esmenes a la proposta de Junts pel Sí però totes les referides a la lectura única han estat rebutjades. No ho han estat, en canvi, les que feien referència a la necessitat que les comissions d'investigació disposin d'un pla de treball definit.
Aquestes esmenes pretenien evitar que les comissions quedin en via morta, com va passar amb la que pretenia investigar les declaracions que l'exsenador d'ERC Santi Vidal va fer, assegurant que el Govern estava recollint les dades fiscals dels catalans de manera il·legal.
En aquell cas, Junts pel Sí va retirar el seu pla de treball i va votar en contra de totes les sol·licituds de compareixença d'altres grups, cosa que va impossibilitar que la comissió iniciés els seus treballs.
Modificació de l'ordre del dia
Per altra banda, Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es Pot també han presentat esmenes per exigir més consens a l'hora de modificar l'ordre del dia.
"Posem que el ple està reunit, un 17 d’agost qualsevol, i registren una proposició de llei i l’admeten a tràmit. En la mateixa sessió, un parell de grups parlamentaris demanen que es modifiqui l’ordre del dia i la dispensa de tots els tràmits. Això podria produir-se i això és el que les nostres esmenes proven d’evitar". Ras i curt.
D'aquesta manera, el portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha defensat l'esmena del seu grup que demanava una majoria de dues terceres parts per incloure en l'ordre del dia una llei que no hagi superat els tràmits reglamentaris. En la mateixa línia anaven dirigides les esmenes de Ciutadans i Catalunya Sí que es Pot, totes rebutjades.
El calendari
Amb la votació de les més de 50 esmenes presentades al reglament s'ha elaborat un dictamen que serà portat al ple, on es votaran de nou les esmenes que no han estat acceptades.
La voluntat de Junts pel Sí i la CUP era portar el dictamen al ple del 14 i 15 de juliol. Aquesta possibilitat, però, ha quedat descartada, ja que tant Ciutadans com PSC han demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, que té fins a un mes per pronunciar-se.
Tot i que el procediment de reforma de reglament és legal, els socialistes catalans consideren que s’estaria vulnerant "el dret a la participació" dels grups i que el Govern vol “modificar les regles del joc” en favor d’un projecte polític.