Superada la investidura del nou Govern, el Parlament té previst aprovar la setmana vinent la comissió de Transició Nacional i Procés Constituent. Així s'ha decidit en la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus d'aquest divendres. No obstant, no hi ha acord sobre si aquesta comissió serà legislativa o d'estudi. Junts pel Sí i la CUP estan disposats que sigui només d'estudi si això pot permetre el suport de Catalunya Sí que es Pot i l'abstenció del PSC.

Fins i tot el PP hauria centrat la seva oposició en el caràcter legislatiu de la comissió, segons alguns presents a la trobada. En canvi, Ciutadans s'oposa a qualsevol de les dues fórmules.

La diferència entre les dues comissions és si el seu objectiu és elaborar un text legislatiu o l'estudi d'una temàtica determinada.

Mandat

Des de Junts pel Sí es defensa una comissió legislativa perquè hi ha un mandat del Parlament per fer la llei de transitorietat jurídica.

De la seva banda, el PP adverteix precisament que la posada en marxa de la resolució independentista del 9 de novembre, anul·lada pel TC, provocaria una actuació immediata de l'alt tribunal contra el Parlament perquè, segons Enric Millo, “si es crea una comissió legislativa, des del primer minut, tots els procediments que garanteixen la democràcia i l’estat de dret es posaran en marxa perquè sigui anul·lada”.

Finalment, la proposta de substituir la iniciativa per una comissió d'estudi ha sorgit de CSQEP.

La portaveu de JxSí al Parlament, Marta Rovira, ha explicat que valoraran la resposta dels grups abans de decidir com s'inicia aquest marc legislatiu, per la qual cosa han ajornat fins dilluns la decisió sobre si la comissió ha de tenir un marc legislatiu o d'estudi.

El grup de la majoria veuria amb bons ulls cedir en aquest tema a canvi d'eixamplar els suports amb què aquest debat compta al Parlament.