Junts pel Sí (JxSí) ha fet pública la proposta que ha transmès a la CUP per fer un “Govern de transició” en què “el president de la Generalitat manté les seves atribucions pròpies, es nomena un vicepresident, i es creen tres comissions de Govern”.
La proposta desgrana allò que ja va exposar el candidat, Artur Mas, en el segon ple d’investidura, però ho detalla molt més a través d’un projecte de decret en el qual es fixen les atribucions de cadascuna de les comissions i de quina manera es regularà el seu funcionament.
Així mateix, expliquen, s'establiran els “mecanismes pertinents de coordinació d’aquestes comissions delegades” d’acord amb el president de la Generalitat i el vicepresident del Govern. Es tractaria, segons els negociadors, d'alguna mena d'òrgan de coordinació on estiguessin representants els responsables de cada comissió i el president de la Generalitat. No obstant, no apareix ni en el projecte de decret ni en la nota de premsa cap proposta concreta de creació d'una comissió o consell de la presidència col·legiada, tal com s'havia fet córrer a les darreres hores.
Es crearien tres comissions: Economia i Ocupació –que presidirà el vicepresident del Govern–; Estat del Benestar; i Afers Institucionals i Exteriors. “L’objectiu –diu el comunicat– és dotar-se d’un Govern adequat al moment, prou fort per fer front a les envestides de l’Estat i, a la vegada, amb l’equilibri necessari per encarar la difícil gestió del dia a dia”.
Decisions col·legiades
El decret subratlla la voluntat de coordinar l’actuació dels departaments afectats i reforçar la “presa de decisions col·legiada” a través de la delegació a les comissions de competències que són pròpies del Govern.
Segons aquest projecte, formen part de la comissió d’Economia, a banda del vicepresident -responsabilitat que hauria de recaure en Oriol Junqueras-, els titulars de les Conselleries d’Economia, Empresa i Coneixement, Agricultura, Territori i Sostenibilitat i Treball i Afers Socials.
La comissió d’Afers Exteriors, Institucionals i Transparència seria presidida pel conseller d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals –que, tot apunta que correspondria a Raül Romeva–, i també en formarien part els Departaments de Governació, Interior i Justícia.
La comissió per a l’Estat del Benestar la presidirà qui encapçali el Departament de Presidència –segons totes les travesses, Neus Munté–, i la integren Salut, Ensenyament i Cultura.
Els negociadors van transmetre la proposta i el projecte de decret a la CUP aquesta setmana en una reunió, segons ha pogut saber El Nacional. Ara la CUP la debatrà en les trobades que celebren amb les seves bases arreu del país.
Dubtes a la CUP
Artur Mas va explicar dimecres a Catalunya Ràdio que la proposta intenta plantejar una presidència diferent a com s'ha fet fins ara per desbloquejar la investidura però que correspon a la CUP trobar el desllorigador del pacte.
No els resulta senzill. El diputat cupaire Benet Salellas ha admès en una entrevista que li preocupa que la gent no entengui el posicionament de la CUP en relació a la investidura de Mas. “Tu pots fer una cosa políticament impecable i coherent però si no l’entén ningú, des d’una perspectiva política no serveix”, ha explicat. Salellas es pregunta si, en aquest cas, té sentit sostenir aquesta postura de “coherència estricta” i admet que té dubtes al respecte.
Proposta 'Black Friday'
Aquesta darrera proposta de JxSí ha estat el tema del matí als passadissos del Parlament, on s'interpretava com una cessió per a fer una presidència col·legiada del Govern.
La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha atribuït la proposta a una estratègia de “teatre”, atès que, segons el seu parer, Artur Mas seguirà com a president i, per tant, els cupaires hauran incomplert el seu compromís de no investir-lo.
El socialista Miquel Iceta ha ironitzat que es tracta d’una proposta “tipus Black Friday” perquè JxSí ofereix “quatre presidents pel preu d’un”.