"Risc zero". Aquesta és l'estratègia de JxSí al Parlament davant del setge judicial de la Fiscalia. Aquesta voluntat de minimitzar tots els riscos que sigui possible va quedar ahir palesa amb el bloqueig inèdit amb què el grup de Junts i la CUP van frenar la comissió d'investigació sobre les actuacions del Govern per preparar la Secessió de Catalunya. Els diputats independentistes són conscients que tot allò que els membres del Govern expliquessin davant d'aquesta comissió, creada arran de l'escàndol provocat per les declaracions de l'exsenador Santi Vidal, seria utilitzat com a nova munició per a les investigacions judicials. Per tant, no han tingut inconvenient a utilitzar el reglament per a neutralitzar-la sense embuts.
Els independentistes no van poder evitar la creació d'aquesta comissió d’investigació, atès que el Reglament obliga a posar-la en marxa de manera automàtica en cas que sigui sol·licitada per tres grups i així ho van fer Ciutadans, PSC i PP. En canvi, el que sí pot fer qui disposa de la majoria de diputats és evitar l’aprovació del pla de treball. I sense pla de treball ni llistat de compareixences, la comissió queda bloquejada.
JxSí i la CUP no van amagar la intenció del seu gest, tant el diputat Bernat Soler com la diputada Gabriela Serra van deixar clar, davant la irritació de l'oposició, que no tenien cap intenció de “fer la feina bruta de la fiscalia”.
La conclusió ha estat un gir evident en l'estratègia dels independentistes. En un moment en què la màxima transparència s'ha convertit en un autèntic karma del vocabulari parlamentari i les comissions d'investigació en el màxim exponent d'aquesta voluntat, el principal grup de la Cambra catalana frena de manera ostensible la iniciativa de l'oposició i seguirà actuant així mentre les querelles amenacin els seus diputats i el seu govern.
Explicació als diputats
Es tracta d'un gest desacomplexat davant unes circumstàncies que descriuen com a "molt excepcionals", i que va obligar la direcció del grup a fer arribar ahir a la tarda als seus diputats una explicació. La cúpula de JxSí argumenta que hi ha a Catalunya una "persecució d'idees", que s'ha concretat en quatre sentències pel 9-N i querelles obertes contra la presidenta, Carme Forcadell, i la Mesa de la Cambra, i que qualsevol informació que els membres del Govern convocats a la comissió aportessin seria "immediatament utilitzada" per ampliar les querelles obertes o crear-ne de noves.
La direcció del grup ha deixat clar als seus diputats que fins que l'Estat no decideixi retirar totes les querelles, JxSí no podrà expressar-se amb "la normalitat i llibertat que caldria" i, per tant, mentre es mantingui la "persecució" no entraran en aquest joc.
La decisió de JxSí es produeix en el mateix moment en què el Govern ha tancat també files per a l'impuls del darrer tram del procés. Tots els membres del Consell Executiu i els alts càrrecs es van conjurar el passat 21 d'abril a impulsar el referèndum amb la signatura d'un compromís públic al Pati dels Tarongers. L'executiu va protagonitzar aquest gest després que van transcendir grinyols i desavinences internes sobre l'estratègia a seguir per a la convocatòria del referèndum.
Des que es va escenificar aquell acord, no han aparegut noves esquerdes al Govern i s'han coordinat tots els moviments relatius al procés, com per exemple la convocatòria de l'acord d'homologació per a l'adquisició de les urnes. "L'esperit del Govern s'ha encomanat al grup parlamentari", assegura un membre de la direcció de JxSí.