Per primera vegada en el que portem de legislatura, els contactes in extremis entre JxSí i la CUP no han servit per salvar els junters en una votació del Parlament. L'escull que ha posat en evidència les seves diferències ha estat la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL).

El punt de partida ha estat una proposició de llei del PSC que pretén tornar a gestionar directament els béns i les instal·lacions de titularitat de la Generalitat que integren la xarxa Ter Llobregat. També preveu que l'Agència Catalana de l'Aigua en sigui l'entitat prestadora del servei.

CUP

JxSí havia presentat un esmena a la totalitat en contra d'aquesta proposició, però finalment ha quedat rebutjada per 62 vots a favor i 71 en contra, després que la CUP ha votat No, el mateix que la resta de l'oposició. La clàusula prevista en l'acord d'estabilitat que va desencallar la investidura avui s'ha trencat. La iniciativa socialista, per tant, continuarà tramitant-se en comissió.

Les diferències

Les diferències entre JxSí i la CUP per aquest tema són prou conegudes. Per un banda, els primers defensen que cal esperar a que tot el procés judicial que envolta la privatització de l'ATLL quedi resolt. En concret, esperen que el Tribunal Suprem es pronunciï.

Segons ha advertit el diputat Marc Sanglas (JxSí), la retirada de la concessió "implica el pagament d'indemnitzacions a Acciona, cosa que, unit a un procés de reversió de les inversions, suposa una despesa de 1.200 milions d'euros". Una despesa que en aquests moments, segons fonts de la conselleria d'Economia, les arques de la Generalitat "no es poden permetre".

Mentrestant, des de la CUP, el diputat Benet Salellas ha defensat que la proposició de llei dels socialistes "serà una oportunitat per parlar del model de gestió de l'aigua". En aquest sentit, els cupaires aposten per la gestió pública de l'aigua "global i arreu".