L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha demanat aquest matí els permisos perquè, tant el Tribunal Suprem com el Tribunal Constitucional el deixin sortir per assistir al ple d'investidura i pugui ser proclamat president de la Generalitat.
L'escrit presentat a Pablo Llarena demana permís per assistir al debat d'investidura del 12 de març al Parlament de Catalunya.
El recurs alerta al Tribunal Suprem dels drets que es poden vulnerar i del mal paper en què queda el país davant la justícia europea: "Assistiríem a un lamentable pas enrere en matèria de protecció dels drets cívics i polítics, que a més situaria Espanya davant un possible risc de condemna futura per part del Tribunal Europeu de Drets Humans".
També alerta, en un altre escrit, el Tribunal Constitucional: "Greu dany per a la credibilitat, nacional i internacional, d'un ordenament constitucional que diu que està basat en valors com la democràcia, la llibertat i el pluralisme polític".
L'advocat Jordi Pina repta el tribunal: "Els drets polítics no podien limitar-se fins a l'extrem d'impedir que un diputat encara innocent pogués presentar la seva candidatura davant una Cambra parlamentària per molt greus que fossin els delictes imputats". I alerta que es tractaria d'una "involució" no deixar sortir Jordi Sànchez per al ple d'investidura: "En un sistema constitucional mínimament respectuós amb les llibertats ciutadanes, riscos difusos per a l'ordre públic no poden legitimar mai l'anul·lació de drets polítics elementals, ni alterar tampoc el sentit de la voluntat d'una Cambra parlamentària escollida democràticament".
La defensa de Sànchez al·lega que han "decaigut" els motius pels quals es va dictar la presó preventiva i argumenta que ostentar la presidència de la Generalitat és una garantia: "La manera més adequada de garantir no només el ple respecte a la seva presumpció d'innocència, als seus
drets polítics i als drets dels qui l'han elegit, sinó també de preservar el funcionament normal de les institucions catalanes i la plena legitimitat democràtica del futur Executiu català".
Jordi Pina cita una mateixa interlocutòria de Llarena en què posava com a condició per sortir de la presó que calia "que de mica en mica es vagi confirmant que el canvi de voluntat és veritable i real". I rebat el jutge: "Existeix en el meu demandant una voluntat real d'actuar políticament de manera sempre pacífica i respectuosa amb la legislació vigent, i s'ha confirmat plenament en els quatre mesos que Jordi Sànchez és a presó preventiva i s'ha vist corroborada no només per les seves declaracions davant el Sr. instructor, sinó per seus propis actes".
I remarca que tot el grup parlamentari de Junts pel Sí acatarà les decisions de la justícia: "És una
mostra evident de la voluntat, no només personal, sinó de tot el seu grup parlamentari, de respectar les decisions del Tribunal Constitucional encara que no en comparteixi el contingut".
L'escrit torna a remarcar que no hi ha existència de violència: "Si realment la seva voluntat
hagués estat la d'incitar a la comissió d'actes violents o tumultuàries, hauria pogut fer-ho en sobrades ocasions donant ordres a tercers".
La defensa de Sànchez cita en l'escrit que no entén el tracte desigual amb altres investigats que han quedat en llibertat amb càrrecs i demana "moderar" la mesura cautelar.
La petició se suma a les moltes que s'han presentat fins ara i es presenta només hores després que el president del Parlament Roger Torrent hagi proposat Sànchez com a president de la Generalitat després de la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris.
"Pablo Llarena i el Tribunal Constitucional tenen la patata calenta", ha dit Jordi Pina en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha recordat que la demanda d'empara presentada contra la situació de presó provisional de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana està admesa a tràmit, i segons Pina "el fet que s'admeti a tràmit acostuma a voler dir que es resoldrà de manera positiva". Ho ha explicat amb l'exemple dels atacs ultres a Blanquerna de l'11 de setembre de 2013: el Tribunal Suprem va elevar les penes de presó dels acusats fins a 4 anys, però el TC va admetre a tràmit els recursos d'empara presentats pels seus advocats i a hores d'ara encara no han trepitjat la presó.
Pina ha exposat que en el cas que no se suspengui la presó condicional del candidat, ja ha demanat que almenys pugui sortir el dia del debat d'investidura.