El concepte "la Catalunya real" el fan servir els contraris a la independència per criticar que el procés oblida els problemes quotidians dels catalans. Aquesta idea la va encunyar fa temps Alícia Sánchez Camacho i ara se l'ha apropiat Ciutadans, fins al punt que sota aquest títol ha impulsat la celebració d'un ple monogràfic fet a mida per al lluïment del relleu d'Arrimadas, Lorena Roldán. Al final, però, del debat n'ha sorgit un nou escenari d'aliances, on el PSC se situa com a nou aliat potencial del Govern.
Sobre el paper, la sessió, que s'ha allargat cinc hores, havia de servir per parlar de temes sectorials, per abordar els problemes que afecten el dia a dia de la ciutadania. Cs, però, l'ha volgut convertir en una esmena a la totalitat a l'independentisme. Torra hi ha replicat amb dues hores i quart de discurs durant el qual ha enumerat més de 300 mesures que ha promogut el seu Govern al llarg d'aquests 14 mesos o que té previst posar en marxa properament.
Contra les acusacions de pensar només en "llaços grocs", el president ha defensat que "és compatible treballar per la independència amb el bon funcionament del país", ha fet gala de la seva gestió, així com del bon funcionament de l'economia catalana, i ha aprofitat per denunciar l'actitud de "boicot" i la "deslleialtat sistemàtica" de l'Estat espanyol que perjudica el benestar dels catalans. Ha demanat a la resta de grups unanimitat per fer-hi front. Alhora, s'ha servit d'aquests greuges per argumentar que "la independència és la solució que hem triat per encarar dificultats que no hem pogut resoldre des de l’autonomia".
La mà estesa del PSC per a l'estabilitat
Casualitat o no, Miquel Iceta i Quim Torra havien triat avui la mateixa corbata, de color vermell llampant. Aquesta no ha estat l'única sintonia. Al matí, durant la sessió de control tots dos han mantingut un to cordial. I durant el debat monogràfic de Cs, Iceta ha aprofitat per estendre la mà al Govern Torra-Aragonès per negociar els pressupostos de l'any vinent, que s'haurien de començar a debatre a l'octubre. El president hi ha respost recollint el guant però sense precisar: "agraeixo aquest punt de partida per poder arribar a acords de futur".
El primer secretari de PSC ha convidat JxCat i ERC a treballar en la direcció dels pactes posteletorals assolits a nivell local després de les eleccions municipals, uns acords que d'altra banda han estat un torpede a la línia de flotació de la unitat dels partits independentistes. "És el camí que convé seguir", ha defensat, alhora que ha subratllat la necessitat que "tots plegats" es comprometin "amb l'estabilitat". S'obre, per tant, un nou escenari en el tauler d'aliances.
Roldán, la barretina, els mariachis i "l'estafa de Cs"
Era la seva posada de llarg com a relleu d'Inés Arrimadas al Parlament. I Lorena Roldán ha demostrat que totes dues estan tallades exactament pel mateix patró. Per bé que ha començat defensant que "aquí" vénen "a treballar pels problemes dels ciutadans", en comptes d'aportar idees i exposar propostes sobre les polítiques socials que asseguren que el Govern oblida "arrossegant a la deriva 7,5 milions de catalans", Roldán s'ha submergit en el mar etern de retrets a l'independentisme. Un exercici de deconstrucció mancat de contrapropostes constructives.
La nova cap de files de Cs, que llevat una sorpresa majúscula divendres serà confirmada com la guanyadora de les primàries per substituir Arrimadas, ha copiat el to, el fons i les formes de qui durant els últims dos anys ha estat la cap de l'oposició a Catalunya. Així, ha celebrat que Quim Torra, a qui ha demanat la dimissió, s'estigui afrontant ja a un procés judicial investigat per un suposat delicte de desobediència, ha acusat l'executiu de gastar-se els diners dels catalans en els seus "xiringuitos" i viatges a Waterloo i ha denunciat una campanya per "eradicar el castellà de les aules".
Tanmateix a Cs, el ple se li ha girat en contra. Ha rebut no només per part del president, sinó també d'altres grups parlamentaris com els ERC, JxCat, els Comuns i la CUP. Torra s'ha servit de les paraules del líder del PNB al Congrés, Aitor Estaban, que al debat d'investidura va definir Cs com una banda de mariachis. Seguint la broma, Torra ha dit a Roldán que a Catalunya ella "no només és la cap de la banda de mariachis, sinó que a més porta barretina", tot recordant-li que al 2014 la líder de Cs va participar a la Via Catalana.
També ha acusat Cs de "crear discòrdia i polèmica allà on no n’hi havia, enfrontar identitats, llengües, cultures i territoris, i treure profit de generar frustració, enveges, odis i enfrontaments". Una crítica on s'ha ha agafat la portaveu dels Comuns, Jèssica Albiach. "El que no és real i és una estafa és la preocupació de Cs per les classes treballadores d’aquest país", ha afirmat, recriminant a la formació taronja, que ha qualificat de "partit histriònic", que no hagin fet cap proposta, "només fan que crispar".
Des de les files d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià ha recordat els orígens de Cs. "Van néixer per carregar-se la immersió lingüística que va néixer als barris obrers", ha criticat, alhora que els ha advertit que "la immersió lingüística no es toca". Entre la bateria de calbots, que "no es pot ser feminista en aquest micròfon i a la vegada ser principal aliat de VOX".
En uns termes similars s'hi ha referit Carles Riera. El diputat de la CUP ha deixat clar que allò que no volen "és el que Cs fa allà on governa", on potencia el "masclisme, el racisme, la xenofòbia o la legitimació del feixisme".
El Govern Torra també rep de l'esquerra
Però Ciutadans no han estat els únics de rebre. La CUP i els Comuns s'han queixat de la inacció del Govern, que gesticula més que no pas governar, asseguren. Entre d'altres, s'han preguntat retòricament en què ha avançat Catalunya durant aquesta legislatura: "s'ha reduït la desigualtat? Som una societat més cohesionada? Hi ha més autogovern?