El jutjat d'instrucció número 14 de Madrid ha enviat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la causa que se segueix contra l'exministre de Sanitat Salvador Illa per un presumpte delicte social en el repartiment de màscares no homologades entre el personal sanitari durant la primera etapa de la pandèmia. Segons han confirmat fonts jurídiques a Europa Press, el magistrat Carlos Valle ha remès al tribunal català la querella que la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) va presentar davant del Tribunal Suprem l'abril del 2020 i que li va ser assignada per tanda de repartiment. El jutge ha conclòs que no té competències per investigar Illa per la seva condició d'aforat, atès que és diputat del Parlament de Catalunya.
La querella la va presentar la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) després de conèixer-se l'ús de màscares defectuoses durant els primers moments de la pandèmia de la covid-19. El mateix CESM explicava el contingut de la decisió del jutge que va decidir incoar diligències prèvies pel presumpte delicte social contra Salvador Illa i demanava que es traslladés al ministeri fiscal perquè informi sobre la competència d'aquest òrgan o del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tenint en compte que Illa és aforat. I en aquest punt ens trobem ara.
El setembre de l'any passat, la Fiscalia del Tribunal Suprem es va pronunciar sobre les querelles interposades contra el Govern per la gestió del coronavirus. En el cas de la presentada per la confederació contra Illa, el ministeri públic va assegurar que era procedent la inadmissió a tràmit perquè estimava que els fets relatats no eren constitutius d'un il·lícit penal. La Fiscalia va considerar que la responsabilitat criminal que se li atribueix a l'exministre és "difusa i genèrica" i no es fa per la seva concreta intervenció en uns fets delimitats, sinó pel càrrec que ocupava al moment de desencadenar-se la crisi sanitària.
Les querelles d'Illa
A aquesta querella, Illa en suma una altra presentada el passat mes de gener per l'Associació Nacional de Víctimes i Afectats per Coronavirus (Anvac) pels delictes d'homicidi i lesions imprudents, prevaricació i contra els treballadors per la seva gestió de la pandèmia de la covid-19.
La querella es va presentar com a acusació particular en representació de diverses desenes de famílies, els familiars de les quals s'han vist afectats pel coronavirus, i segons l'advocat signant, Pedro Tabares, no només va ser pels fets de la primera onada, que consideren molt greus "per a molts ciutadans que van morir per la mala gestió el primer trimestre del 2020", sinó per altres de posteriors, com els relacionats amb decisions adoptades pel Ministeri de Sanitat entre el juliol i el setembre passats.