La Crida Nacional per la República, impulsada per l'expresident Carles Puigdemont i l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez, es reactivarà el dimarts 17 de setembre amb la celebració d'una assemblea per constituir les sectorials ideològiques del moviment polític, el mateix mes en què està previst que es dugui a terme la reordenació de l'espai de JxCat.
Fonts de la Crida consultades per Europa Press han explicat que el moviment, que es va fundar el 27 de gener d'aquest any, segueix així l'activitat després que a finals de juliol ja convoqués les seves bases per plantejar propostes que guiessin "en el camí cap a la independència i a la construcció de la república".
Aquesta reunió del moviment polític, que formalment és una associació però que també està registrat com a partit, té lloc el mateix mes en què s'ha de fer la reordenació de l'espai de JxCat, del qual formen part la mateixa Crida i el PDeCAT.
En la reunió del 17 de setembre, segons les citades fonts, es crearan tres grans sectorials ideològiques —esquerres, socialdemòcrata i liberal—, i la reunió probablement se celebrarà al centre cívic de les Cotxeres de Sants, malgrat que encara no està tancat.
Després d'aquesta trobada, la Crida també té en el calendari la creació del consell de representants a finals de novembre, format per 204 persones i les funcions de les quals són assimilables a les d'un parlament per deliberar les qüestions del moviment.
Reorganització
A l'espera de l'inici del curs polític, la majoria dels actors implicats en la reorganització de JxCat estan d'acord en què aquestes sigles s'erigeixin com a marca principal i facin de paraigua del PDeCAT i de la Crida, tret que hi hagi un canvi de rumb orquestrat per Puigdemont.
I és que Puigdemont ha de presentar i enviar una proposta de reordenació de l'espai a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i al president del PDeCAT, David Bonvehí, formació que té el registre de la marca de JxCat com a partit polític.
Mentre que Mas és partidari d'unificar tots els actors sota JxCat, el PDeCAT va impulsar al juliol un procés participatiu amb l'objectiu d'influir en la reordenació de l'espai amb data límit el 20 de setembre, i en tot això cal tenir en compte també la influència que puguin exercir els independents de JxCat.
Lideratges
També està en debat la futura organització de la formació que sorgeixi d'aquesta negociació, i la majoria dels implicats no posen en qüestió el lideratge de Puigdemont, i més després del resultat que va assolir en les eleccions europees.
"És una marca", destaquen altres fonts consultades per Europa Press, per la qual cosa pocs discuteixen que Puigdemont pugui ocupar la presidència, i el que està obert és qui assumirà la secretaria general i la d'organització, i si el secretari general serà el candidat a la presidència de la Generalitat.
El ball de noms no s'atura i entre els que més sonen està el dels consellers Miquel Buch —l'únic que s'ha postulat públicament—, Meritxell Budó, Damià Calvet i Àngels Chacón.
Altres noms que guanyen pes en aquestes negociacions són el de l'actual portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, el de la número dos de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, i el d'alcaldes del PDeCAT com Marc Castells, Marc Solsona, Marta Madrenas i Anna Erra.
Es tracta d'alcaldes que han aconseguit revalidar les alcaldies i, juntament amb d'altres, reclamen tenir pes en el disseny de la futura reorganització que es dugui a terme.