Només queden dues reunions per tancar el cicle de converses entre JxSí i la CUP. La casualitat ha volgut que siguin just després de les eleccions espanyoles que han atorgat la victòria a la confluència d'En Comú Podem que defensa el referèndum. Uns resultats que han fet mirar amb una mica més de perspectiva la situació i l'estratègia de cara l'assemblea del 27D. La CUP s'ha reubicat gràcies al 20D, tot mirant el fenomen d'En Comú Podem i, més concretament, el magnetisme d'Ada Colau.
Els resultats a Catalunya van fer reaccionar immediatament la CUP, que a una setmana de l'assemblea va remetre un comunicat a la una de la nit, amb el que insistia a Junts pel Sí per tal que presentés un candidat alternatiu a Artur Mas per presidir la Generalitat. Segons la tesi de la CUP, el resultat del 20D a Catalunya, amb En Comú Podem i ERC a dalt de tot del podi també obliga els junters a "millorar el pla de xoc".
Aprofitar el desconcert
Les reaccions han continuat a través de diverses veus influents en la biosfera cupaire. Per exemple, l'antropòleg Manuel Delgado, que va tancar la llista de la CUP el 27S, ha escrit al seu Facebook que En Comú Podem ha arrabassat vot a la CUP i que "la situació d'inestabilitat política que s'augura a Espanya fa imminent un acord CUP-Junts pel Sí i una represa –ara ja irrevocable– del procés". Per a Delgado, cal aprofitar que "davant no hi ha ningú"."Hi ha un gran caos sota el cel, la situació és excel·lent". Aquesta ha estat la frase del diputat Albert Botran que ha manllevat a Mao Zedong per glossar el resultat del 20D. Botran és membre de Poble Lliure, sector més partidari a l'acord amb JxSí. De fet, moltes de les veus cupaires abonen la teoria que el desgavell del resultat electoral és una oportunitat per bastir la república.
Pressió cap a ERC
Altres veus dins la CUP insisteixen que no es pot investir president al cap de files d'una formació que és la cinquena força política a la demarcació de Barcelona. "Els resultats enforteixen els que no volen Mas ni en pintura", afegeixen les mateixes fonts. Per això, molts cupaires miren ara ERC per tal que colli dins JxSí i ajudi a canviar el candidat en pro d'un acord.Front popular pel referèndum?
Per altra banda, els sectors més escorats a l'esquerra de la CUP també sospesen a l'assemblea de diumenge bloquejar una virtual investidura de Mas per anar a eleccions al març. Aquesta estratègia passaria per agrupar en un mateix front els colauistes, ERC, la CUP i els grups que els hi fan suport al voltant del dret a decidir o el referèndum.Una possibilitat que dirigents d'En Comú Podem miren amb més que simpatia. Fins i tot, els confluents destaquen que la CUP va posar sobre la taula de l'acord amb JxSí la possibilitat d'entesa amb Catalunya Sí que es Pot. Una idea que es manté oberta perquè una de les quatre preguntes que es formularà a les bases cupaires durant l'assemblea és si farien costat a negociar una investidura amb JxSí amb dues abstencions de CSQP.
Una confluència sobiranista que podria arribar a la majoria social que ara hauria quedat curta amb el procés de ruptura. Així mateix, els spin doctors d'aquesta teoria calculen que el suport al referèndum podria ser ampliat al Parlament gràcies a CDC que no hi podria renunciar. Comptat i debatut, els impulsors d'aquesta estratègia contemplem que el referèndum tindria el suport i amb escreix dels dos terços de la cambra.