Mercè Gironés, l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, s'ha deslligat de la suposada trama establerta entorn de la família assegurant que "es va dedicar a la casa i a la cura i educació dels seus fills al si d'un matrimoni en el qual el seu espòs desenvolupava activitats professionals". En el seu escrit de defensa, al qual ha tingut accés Europa Press, qui va ser l'esposa del primogènit de Jordi Pujol destaca "la confiança en la legalitat de les activitats" del seu marit. Va ser "la seva estricta orientació al sosteniment de la seva família nuclear" el que la va portar a no qüestionar "mai cap decisió".
Jordi Pujol Ferrusola i Mercè Gironés es van separar el 2011. Durant la seva relació, Gironés va compartir la titularitat de diverses societats amb el seu espòs, encara que la mecànica negocial, la captació de clients i l'execució dels encàrrecs eren activitats assumides "exclusivament" per ell. Ella, per la seva part, ha destacat que va ser l'"absoluta confiança" que tenia en el seu marit el que va fer que compartís amb ell "viatges i dinars" en els quals "adoptava el paper que li atribuïa" Pujol Ferrusola.
Per a Gironés la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar 17 anys de presó per delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la Hisenda Pública i falsedat documental i frustració de l'execució en relació amb la gestió del seu patrimoni. Gironés afirma que era el seu marit qui ostentava el control total de les societats que va compartir accionarialment amb ella, "fins al punt que era aquell que identificava els negocis, tractava amb els clients i executava l'activitat encomanada per aquests", sense que ella tingués "cap intervenció en aquests àmbits".
Clonant el cas Nóos
En el seu escrit, Gironés reconeix que es va ocupar de les relacions amb entitats bancàries i els assessors comptables i fiscals, amb la finalitat que les societats en què tenia alguna participació complissin degudament amb la legalitat tributària i satisfessin els tributs conforme a la legalitat.
"La convicció personal en el procedir correcte i lícit va impregnar les seves tasques causals en aquestes societats", defensa el seu lletrat en l'escrit, assegurant que la seva activitat es limitava "a detenir capital social o exercir càrrecs socials de forma purament simbòlica o formal, sense dimensió material". "No existeix cap fet actiu de participació en l'activitat societària per part de la senyora Gironés que pugui relacionar-se amb l'invocat blanqueig de capitals", afirma l'escrit.
L'estratègia de defensa passa per fer veure al tribunal que la dona de Júnior no sabia que s'estigués fent res il·legal i que confiava en el seu marit. La mateixa estratègia que va servir per absoldre la infanta Cristina en el cas Nóos. De fet, els advocats de Gironés ja van advertir en un moment de la instrucció l'estiu de l'any passat que la situació de l’exdona de Jordi Pujol Ferrusola és "idèntica" a la de Cristina de Borbó i Ana María Tejeiro, absoltes totes dues dels delictes fiscals que els van imputar també als seus marits, Iñaki Urdangarin i Diego Torres.
Creia que tot era legal
En l'escrit, la seva defensa reitera que "la gestió efectiva de les societats" que va compartir amb Pujol Ferrusola va correspondre a aquest últim. Gironés no "tenia dubtes sobre que el procedir negocial era legal i recte i sobre el compliment de la normativa fiscal, i s'encomanava als assessors fiscals i comptables aquesta funció professional" davant del seu desconeixement en aquest camp. "La senyora Gironés, fora d'això, mai no ha realitzat cap acte de disposició patrimonial o generador d'obligacions amb incidència en qualsevol procediment per perjudicar els seus creditors. No s'oblidi que la meva representada disposa d'un patrimoni propi diferent del del seu excònjuge, perfectament lícit. Manca de fonament que se l'acusi d'un alçament de béns impropi o processal", lamenta l'escrit.
La seva defensa s'ha referit d'aquesta forma al patrimoni que Gironés tenia des d'abans de la seva separació conjugal, i del qual formava part el benefici obtingut en una operació mercantil desenvolupada en el municipi de Palamós, així com una part del benefici obtingut en una altra operació relacionada amb la creació d'una planta de gestió de residus privada. En el seu escrit, Gironés també interessa la declaració com a testimoni de l'amant de Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez Martín, amb qui hauria mantingut una relació en un període "indeterminat" entre 2006 i 2009.
També sol·licita la testifical d'Alicia Sánchez-Camacho, llavors presidenta del Partit Popular de Catalunya, "que va mantenir una reunió" amb Álvarez i la conversa va ser gravada en un restaurant a Barcelona el 2010.
Les defenses del clan Pujol
A més de Gironés, aquesta mateixa setmana han estat presentats els recursos de defensa de Jordi Pujol i dels seus set fills. El patriarca va sol·licitar la seva absolució en el procés que se segueix contra ell i els seus set fills per formar presumptament una organització criminal que s'hauria enriquit durant dècades valent-se del seu càrrec. I ho va fer insistint a situar l'origen de la seva fortuna en un dipòsit de diners a l'estranger que va fer el seu pare, Florenci Pujol, per esmorteir l'impacte econòmic que pogués tenir per a la família el "risc polític" assumit pel seu fill.
Per la seva part, el seu primogènit va defensar en el seu propi escrit que els comptes bancaris a Andorra que va gestionar com a part d'aquesta encomanda familiar "no han rebut mai ingressos vinculats a l'administració pública i la seva activitat de contractació i adjudicació de licitacions, o vinculada a qualssevol resolucions administratives". A la resta d'escrits, Marta, Mireia, Oleguer, Pere, Oriol, Josep i Jordi Pujol Ferrusola van posar el focus sobre el comissari jubilat José Manuel Villarejo i van denunciar que va ser una "activitat exorbitant" realitzada per una operativa parapolicial la que va donar inici a la causa.
Tot això després que el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz obrís judici oral a tota la família, a excepció de la dona de l'expresident, Marta Ferrusola ―a la qual va exonerar pel seu estat de salut―, així com a unes altres 11 persones, entre elles, Mercé Gironés i diversos empresaris. La Fiscalia va demanar 9 anys de presó per a Pujol pare, 29 per al seu fill gran, 14 per a Josep i 8 per als altres germans.