La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata que citi a declarar en qualitat d'investigat a l'exgerent de Convergència Democrática de Catalunya Germà Gordó a la peça separada que investiga blanqueig de capitals en petites quantitats del partit que s'investiga dins del cas conegut com '3 per cent'.

En un escrit, al que ha tingut accés Europa Press, el fiscal de la causa, José Grinda, demana al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 que acordi aquesta declaració després de què l'extresorer de la formació política Daniel Osàcar apuntés que el sistema de blanqueig que s'investiga--conegut com 'barrufeig'- era controlat per Gordó.

Osàcar va fer tal afirmació el passat 20 d'octubre, quan va continuar la declaració que va haver de ser suspesa uns dies abans per errors en l'àudio de la videoconferència i en la qual havia reconegut el blanqueig en el partit.

Segons assenyala el fiscal, en la declaració de l'extresorer, que va comparèixer en qualitat d'investigat, es va posar de manifest "com el sistema d'aflorament de diners en efectiu", que ja s'havia descrit en anteriors informes de la Fiscalia en aquesta peça separada, "va ser ideat per Germà Gordó".

"L'esmentada implicació, narrada de forma reiterada per Daniel Osàcar, no és només coherent amb la seva pròpia declaració sinó que, a més, ho és amb altres elements incriminatoris que ja s'han posat de manifest tant a la peça principal de les presents diligències prèvies com a la peça separada denominada 'Triacom'" en la qual s'investiga el finançament irregular del partit a través de factures falses amb la productora de televisió.

Processat a la peça principal

Gordó es troba processats per la peça principal del cas '3 per cent', que se centra en el presumpte finançament irregular de CDC. A finals del mes de juliol passat, el jutge d'instrucció José de la Mata li va proposar de jutjar amb unes 27 persones més, entre ells dirigents de la formació política, i va concloure la investigació que es va iniciar el 2015 per actuacions irregulars a Torredembarra (Tarragona) i que el 2018 es va remetre a l'Audiència Nacional a causa de la "greu repercussió" per a l'economia espanyola.

A la peça separada denominada 'Donacions Blanqueig' s'investiga els ingressos d'entre 1.500 euros a 3.000 euros que va rebre el partit procedents de dirigents entre 2008 i 2015 amb l'objectiu de blanquejar donacions en efectiu lliurades per empresaris, segons explica el fiscal en els seus escrits presentats en aquesta causa.

Germà Gordó en un ple del Parlament durant la seva etapa de conseller de Justícia - Sergi Alcàzar

El jutge De la Mata va imputar el mes d'abril passat a 12 exdirigents del partit en entendre que hi hauria indicis d'"actes d'aflorament de diners procedent del delicte realitzats per persones pròximes a CDC seguint el pla superior traçat per jerarques del partit per incorporar a la vida lícita les quantitats en efectiu que havien arribat al partit per les diferents vies abans esmentades".

Osàcar va afirmar en la seva declaració del passat 20 d'octubre que desconeixia l'origen d'aquests diners en efectiu i va afegir que possiblement l'expresident de la Generalitat Artur Mas havia de saber detalls d'aquest sistema de blanqueig ja que parlava contínuament amb Gordó.

Fonts jurídiques que van ser presents en l'esmentada compareixença van apuntar que, no obstant això, l'extresorer de CDC no va fer cap afirmació directa sobre que ell tingui constància del coneixement de Mas sobre els fets.

De moment, Anticorrupció no té pensat demanar el jutge que cridi a declarar a l'expresident de la Generalitat per conèixer la seva versió dels fets, segons han informat Europa Press fonts jurídiques.

Osàcar va estirar la manta

D'altra banda, Osàcar va explicar com es duia a terme els ingressos de diners al partit. Així, va explicar davant del jutge que, a finals de cada any, si el partit es quedava sense pressupost per a l'últim trimestre, demanaven a dirigents que fessin una donació. Més tard, Osàcar els tornava la mateixa quantitat en efectiu, seguint les instruccions de Gordò, va assegurar.

Així mateix, va exculpar alguns dirigents del partit imputats en aquesta peça, com els exconsellers Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias: a l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, a l'expresident del Cesicat Carles Flamerich i a l'expresident de Forum Barcelona Víctor Vila, assenyalant que aquests es van negar que els tornessin les donacions que havien fet.

Precisament, Jané, Puig, Rigau i Macias van declarar el passat 22 de juliol van afirmar davant del jutge d'instrucció que les donacions es van deure a la difícil situació econòmica per la qual travessaven les finances del partit en aquell moment, descartant així la tesi que l'objectiu d'aquestes donacions fos blanquejar fons procedents de suposades donacions il·legals.