El polèmic comissari jubilat del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo és un capsa de sorpreses. A la seva condició de membre confés de l'anomenada Operació Catalunya i teòric coneixedor de múltiples assumptes tèrbols que poden comprometre altes autoritats de l'Estat -se l'ha relacionat amb l'afer de la relació entre el rei Joan Carles I i la model Bárbara Rey-, se suma la de presumpte cap d'un imperi econòmic i empresarial. L'entramat administrat per Villarejo inclouria una trentena de societats, amb un capital de 25 milions d'euros. A més, és propietari de 92 immobles, la majoria dels quals a Madrid i Andalusia, segons ha revelat el diari Publico.
Villarejo va ingressar a la policia espanyola a principis dels anys setanta. Però la seva fortuna, acumulada mentre realitzava "operacions especials" sorgeix del no res quan crea el 1989 Financiera Omerán i Financiera Uruplan, a Uruguai, que en aquella època era un paradís fiscal, amb fons d'origen desconegut. Així figura en un informe en mans de la Fiscalia de Madrid i que va ser elaborat per la Unitat d'Assumptes interns de la Policia.
En l'actualitat, segons l'informe, al capdavant de l'imperi econòmic que ha anat construint hi ha tota la família del policia, principalment el seu fill José Manuel i l'advocat Rafael Redondo, als quals ha atorgat poders per operar amb els comptes que té al Regne Unit i Suïssa. De les diverses societats també han format o formen part la seva esposa, Gemma Alcalá Garcés i les seves filles.
Villarejo està imputat a la causa sobre el Petit Nicolás i ha anat fent canvis en l'accionariat de les empreses en funció de les revelacions que han anat apareixent relacionades amb aquest assumpte. Segons alguns mitjans, la por a quedar acorralat en aquest judici ha fet que hagi amenaçat amb publicar informació confidencial que ha anat acumulant durant anys no se sap massa bé si a partir de les seves investigacions com a policia o com a detectiu privat, atès que ha simultanejat les dues dedicacions.
L'imperi de la Torre Picasso
Villarejo està al capdavant de l'empresa Cenyt Consultoria Organizacional, amb seu a la madrilenya Torre Picasso. Des de Cenyt Consultoria, Villarejo ha realitzat operacions a l'Uruguai, els Estats Units i Panamà i ha creat una societat a Delaware aprofitant un sistema impositiu equivalent al d'un paradís fiscal.
Cenyt Consultoria és l'epicentre d'una trama financera de la que depenen despatxos d'advocats i agències de detectius. El comissari ha compaginat les activitats oficials amb les privades i, en el seu dia, el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va considerar que totes dues dedicacions eren compatibles.
Fernández i De Alfonso
El juliol de l'any passat, Villarejo va declarar davant el jutge instructor de l'anomenat cas Nicolay -una peça separada del sumari del Petit Nicolás- que fins al 2012 va treballar de manera intensa amb l'excap de la Unitat d'Assumptes Interns Marcelino Martín Blas en l'anomenada Operació Catalunya per frenar el procés independentista. Aquesta dada es va conèixer poc temps després que transcendissin les converses entre el ministre Jorge Fernández i l'aleshores cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) , Daniel de Alfonso per fabricar proves contra els líders independentistes.
Jordi Pujol júnior
Villarejo també està relacionat amb el cas Pujol. En concret, va intervenir en la investigació sobre Jordi Pujol Ferrusola i se li atribueixen negociacions amb Maria Victòria Àlvarez, exparella del primogènit de l'expresident de la Generalitat perquè declarés a l'Audiència Nacional a Madrid. Álvarez hauria declarat davant la UDEF (Unitat deDelictes Econòmics i Fiscals de la Policia) acompanyat del citat Rafael Redondo, advocat i soci de Villarejo en la majoria dels negocis que regenta.