Kripteria ha desenvolupat un projecte d'Intel·ligència Artificial pioner al nostre país, basat en un model de llenguatge natural i una xarxa neuronal capaç d'analitzar qualsevol context partint de tècniques analítiques estructurades d'anàlisi d'intel·ligència prospectiva i estratègica.

Com a part de l'esmentat projecte, treballa en el desenvolupament del primer analista virtual, una Intel·ligència Artificial, que és capaç d'analitzar contextos d'una manera crítica i racional partint dels documents i informació que se li proporcioni segons ha pogut conèixer Servimedia. En aquest cas, se li han proporcionat els quatre programes electorals dels principals partits polítics que es presenten a les pròximes eleccions generals del 23 de juliol de 2023: PSOE, PP, Vox i Sumar.

Després del cara a cara entre els candidats del PSOE i el PP el passat dia 10 de juliol, s'extreuen els principals punts relatius a les polítiques socials i igualtat: violència de gènere; drets LGTBI; educació i sanitat.

Cal destacar que la Intel·ligència Artificial, en aquest punt, duu a terme una anàlisi prospectiva de les principals propostes del PP, Vox, PSOE i Sumar, partint dels seus respectius programes electorals. Amb això, s'ha demanat a la Intel·ligència Artificial que analitzi els programes electorals partint d'aquests punts principals i es pregunta: Com serien les lleis relatives a violència de gènere, els drets LGTBI i les polítiques en matèria d'educació i sanitat en la pròxima legislatura a Espanya, si el PSOE governés després de guanyar les eleccions del proper dia 23 de juliol?

Segons el programa electoral del PSOE per a les eleccions generals de 2023, si guanyessin les eleccions, es comprometen a destinar més agents i mitjans per a la lluita contra la violència de gènere i a potenciar i dotar de més instruments el sistema VioGén. També planegen implementar noves polítiques amb perspectiva feminista per avançar en la igualtat entre dones i homes en la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Amb relació als drets LGTBI, el PSOE ha construït un ampli aparell legislatiu per impulsar el dret a l'exercici de la plena ciutadania, lliure de discriminació i amb independència de l'orientació, la identitat sexual i l'expressió de gènere. Han aprovat un ampli marc regulador en línia amb l'estratègia LGTBI europea i han encapçalat els drets LGTBI en l'esfera internacional.

Quant a l'educació, el PSOE es compromet a lluitar contra tota mena de discriminació, amb nous protocols educatius a fi que cap de menor no pateixi exclusió o cap humiliació. En relació amb la sanitat, el PSOE ha recuperat el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs per a les dones de 16 i 17 anys i ha posat fi a les tres jornades de reflexió. També han recuperat el dret a les tècniques de reproducció assistida a totes les dones, independentment del seu estat civil o orientació sexual.

Com serien les lleis relatives a violència de gènere, els drets Lgtbi i les polítiques en matèria d'educació i sanitat en la pròxima legislatura a Espanya, si el PP governés després de guanyar les eleccions del proper dia 23 de juliol, partint del seu programa electoral? Quant a la violència de gènere, el PP es compromet a continuar lluitant contra aquesta xacra i a continuar promovent la unitat que ens va portar a aprovar el Pacte d'Estat contra la violència de gènere el 2017.

Quant als drets Lgtbi, el PP defensa el pluralisme i la diversitat com valors intrínsecs de la democràcia. Es comprometen a treballar per la igualtat de les persones LGTBI i a lluitar contra tota mena de discriminació. A més, planegen aprovar una nova llei que garanteixi els drets de les persones transsexuals, que naixerà del diàleg amb tots els sectors socials i professionals, buscant el consens.

El PP considera l'educació com la base per al desenvolupament integral de la persona, el millor ascensor social i el principal motor de desenvolupament per al nostre país. Per això, impulsaran un model educatiu que doni resposta als reptes nacionals, europeus i globals; que ofereixi un marc d'estabilitat per sobre de debats ideològics, i que garanteixi la formació dels joves perquè puguin desenvolupar la seva vida amb responsabilitat, criteri propi i llibertat. El PP es compromet a reformar la LOMLOE (coneguda com a llei Celaá) i impulsar un Acord Social.

En relació amb la sanitat, el PP considera que el sistema sanitari públic com un dels grans instruments que "ens hem dotat per cuidar-nos com a societat i promoure la igualtat d'oportunitats". La pandèmia ha posat de manifest les seves fortaleses, especialment l'excel·lent capacitat i lliurament dels seus professionals; però també les carències i les necessitats d'aquest, especialment referent a l'atenció primària, que és inajornable abordar des de la col·laboració entre l'Estat i les comunitats autònomes.

Com serien les lleis relatives a violència de gènere, els drets Lgtbi i les polítiques en matèria d'educació i sanitat en la pròxima legislatura a Espanya, si Vox governés després de guanyar les eleccions del proper dia 23 de juliol, partint del seu programa electoral? Vox ha proposat mesures per a la defensa del dret a l'educació en espanyol i per a l'impuls de les Humanitats, segons s'esmenta en el "Programa de Vox". Tanmateix, no es proporciona més detall sobre aquestes mesures ni s'esmenta explícitament la violència intrafamiliar o els drets Lgtbi.

Quant a la sanitat, Vox ha proposat la recentralització de les institucions, incloent la sanitat, a fi de reduir el malbaratament provocat per la ineficiència de l'Estat autonòmic. En termes de protecció social, Vox esmenta la necessitat de facilitar l'accés als mitjans socials i econòmics per exercir els drets i llibertats, incloent la sanitat, educació, dependència, pensions i infraestructures per a tots els espanyols.

Com serien les lleis relatives a violència de gènere, els drets LGTBI i les polítiques en matèria d'educació i sanitat en la pròxima legislatura a Espanya, si Sumar governés després de guanyar les eleccions del proper dia 23 de juliol, partint del seu programa electoral? Sumar té una visió clara sobre la violència de gènere i els drets LGTBI. Sumar està compromès amb la lluita contra la violència cap a les dones i el tràfic d'éssers humans, i amb la protecció de les víctimes d'aquests delictes. També s'esmenta la necessitat d'una reforma dels tractats i de la Carta de drets fonamentals de la UE per aconseguir canvis sostenibles en el temps, especialment per abordar totes les formes de violència contra les dones i la protecció dels drets sexuals i reproductius.

Quant als drets Lgtbi, Sumar considera que és una prioritat donar compliment efectiu a les disposicions contingudes en la Llei 4/2023 per a la Igualtat Real i Efectiva de les Persones Trans i per a la Garantia dels Drets de les Persones LGTBI+. Es proposaran polítiques públiques per al seu desenvolupament i s'establirà un procés d'avaluació contínua que permeti conèixer els seus efectes i adaptar les polítiques públiques a les necessitats de les persones LGTBI+.

Quant a la salut, Sumar proposa mesurades per abordar l'impacte en la salut mental dels estudiants, promovent el lleure saludable i espais de trobada entre iguals. També s'esmenta la necessitat d'implementar estratègies d'interlocució entre adolescents i autoritats per tenir en compte les seves necessitats i demandes. A més, es proposa la implementació de mesures específiques per prevenir i abordar problemes associats com|com a maltractaments, abús sexual, assetjament escolar, ciberassetjament, sextorsión, suïcidi, discriminació sexual i identitat de gènere, xenofòbia, consum d'alcohol, addiccions a substàncies tòxiques, tecnologies i apostes, així com altres conductes de risc.

En relació amb l'educació, Sumar proposa la creació d'una empresa farmacèutica pública que investigui, fabriqui i comercialitzi medicaments, teràpies essencials i vacunes, guiant-se per principis d'interès públic. També s'esmenta la necessitat de garantir la independència del sistema sanitari de la indústria farmacèutica, tant en els aspectes relacionats amb la formació com amb la investigació.