La Junta Electoral Central ha decidit treure al líder d'ERC, Oriol Junqueras, l'escó com a eurodiputat, segons ha anunciat a través del seu compte de Twitter Pablo Casado, líder del PP, que va recórrer la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, així com també Ciutadans i Vox. Junqueras, doncs, no podria sortir de la presó per recollir l'acta de membre del Parlament Europeu. L'acord de la JEC ha comptat amb el vot particular de cinc membres, que consideren que abans s'havia de pronunciar el Tribunal Suprem. Es pot recórrer davant de la sala tercera del Tribunal Suprem.

L’acord de la JEC declara que concorre en Junqueras la causa d’inelegibilitat sobrevinguda, i per aquest motiu declara que “perd la condició de diputat del Parlament Europeu”, anul·lant-ne el seu mandat i els seus efectes. Finalment, acorda cobrir la vacant proclamant com a candidat electe en la seva substitució el següent candidat de la llista, el republicà Jordi Solé. Solé serà convocat davant la JEC perquè juri o prometi la Constitució. "Correspon a la Junta Electoral Central, com a òrgan competent en matèria a allò que disposa a l'article 224.3 de la LOREG -llei electoral- declarar aquesta circumstància i comunicar-ho al Parlament europeu", afirma.

Els membres de la JEC es desentenen de la decisió del TJUE. Si bé admeten que era eurodiputat des que el mateix òrgan va proclamar els candidats electes, tot i no haver acatat la Constitució, també subratlla que la seva situació processal va canviar el passat 14 d’octubre, amb la sentència ferma del Tribunal Suprem. “En conseqüència, la situació del senyor Junqueras ha deixat de ser la de presó provisional, que era la que tenia quan va resoldre el TJUE, per a passar a ser la de condemnat per sentència ferma a pena privativa de llibertat que està sent complida actualment com és públic i notori”, assenyalen en la seva argumentació. “És precisament aquesta nova situació la que té efectes jurídicoelectorals”, remarquen. "És indubtable que existeix una sentència penal ferma que imposa la pena prevista en la causa d'ineligibiltat", reiteren.

No obstant això, els vocals Eduardo de Porres Ortiz de Urbina, José Luis Seoane Spiegelberg, Inés Olaizola Nogales, Consuelo Ramón Chornet y Juan Montabes Pereira han formulat un vot particular. Aquests cinc membres consideren que “trobant-se en tràmit de pronunciar-se la sala segona del Tribunal Suprem” sobre la sentència del TJUE “hauríem de conèixer el sentit de la resolució del Tribunal Suprem abans de resoldre la qüestió debatuda, per si pot tenir alguna incidència en la qüestió sotmesa a l’examen d’aquesta Junta Electoral Central”.

Aquest acord, ferm en via administrativa, pot ser recorregut davant la sala tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos.

 

La JEC s'avança al Suprem

El TJUE va reconèixer al líder d'ERC la immunitat com a eurodiputat des que es van proclamar els resultats de les eleccions al Parlament Europeu del 26 de maig, tot i que el Tribunal Suprem no li va permetre en aquell moment formalitzar el tràmit per prendre possessió de l'escó. PP i C's van recórrer al·legant una "causa d'ineligibilitat sobrevinguda", la condemna de 13 anys per sedició i malversació que li va imposar el Suprem, perquè no pogués ocupar càrrec públic o parlamentari.

El Suprem, que va ser la instància que, al seu dia, va formular una qüestió prejudicial al TJUE sobre la situació de Junqueras, va mantenir en suspens la inhabilitació del líder d'ERC en espera de la sentència del Tribunal Europeu. La decisió final de l'Alt Tribunal espanyol encara no s'ha produït.

La decisió de la JEC sobre Junqueras s'ha afegit a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per haver desobeït l'ordre de retirar la pancarta a favor dels presos  del palau de la Generalitat, un fet sense precedents que es produeix a menys de 24 hores que s'iniciï la primera jornada dedel ple d'investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol.