Granada ha commemorat aquest dilluns el 525 aniversari de la conquesta de la ciutat pels Reis Catòlics, una celebració que ha tornat a concentrar milers de persones, entre elles partidaris i detractors d'aquesta festa que han intercanviat consignes i insults, sense que s'hagin produït incidents.
La cèntrica plaça del Carmen, en la qual s'ubica l'ajuntament de Granada, ha estat de nou un escenari dividit durant la commemoració, en la qual el govern socialista ha introduït la presència de la Legió, la desfilada de la qual ha propiciat el primer intercanvi de crits passades les 11.30 hores.
L'acte ha tornat a comptar amb un dispositiu especial de seguretat en què hi han participat mig centenar de policies locals, juntament amb un nombre similar d'agents de la Policia Nacional i antiavalots, que han retirat durant el matí algunes banderes i pals.
La festa cívico-religiosa ha sortit de l'Ajuntament amb un seguici abillat amb vestits d'època dels últims sis segles que s'ha adreçat a la Capella Reial, on hi ha enterrats els Reis Catòlics, per fer-hi una ofrena floral.
La regidora Raquel Fernández (PSOE) s'ha encarregat de tremolar la primera vegada el pendó, una rèplica de l'estendard real que portaven les tropes amb Ferran el Catòlic quan van conquerir la ciutat.
"Espanya cristiana, mai musulmana"
Durant la celebració religiosa, alguna cosa menys d'un centenar de congregats a la plaça han intercanviat insults i han corejat consignes, convocats per grups d'extrema dreta com a Alianza Nacional, Falange o Democracia Nacional, i d'extrema esquerra, liderats entre altres per Nació Andalusa.
A la plaça, en la qual han lluit banderes franquistes i independentistes andaluses, han tornat a sonar proclames com "Espanya cristiana, mai musulmana" i visques a Espanya davant el "Res a celebrar" i les frases per demanar que la festa se substitueixi per una de dedicada a Mariana Pineda.
Després de la interpretació dels himnes de Granada, Andalusia i Espanya, el regidor Juan Antonio Fuentes (PP) ha brandat l'estendard i des del balcó ha repetit tres vegades i com marca la tradició el "Granada", al qual els assistents han respost el també tradicional "què?".
El cerimonial s'ha tancat repetint la llegenda: "Granada, Granada, Granada, pels ínclits Reis d'Espanya senyor Ferran V d'Aragó i la senyora Isabel I de Castella. Visca Espanya. Visca el Rei. Visca Andalusia. Visca Granada".
En el cerimonial hi han participat els regidors del PP, l'alcalde Francisco Cuenca (PSOE) i sis dels seus set regidors i els representants de Ciutadans, amb l'absència de l'edil d'IU i els de Vamos Granada, partit que ha demanat de "repensar" la festa.
Cuenca, que no va participar durant els anteriors mandats del PP, ha defensat l'aposta de l'Ajuntament per reprendre l'esperit familiar d'aquesta festa que s'ha celebrat de manera ininterrompuda i ha recalcat que enaltiran la figura de Mariana Pineda sense necessitat de modificar aquesta tradició.
Lliurament pacífic de Boabdil
Ha explicat a més, a preguntes dels periodistes, que nous ingredients com la desfilada de moros i cristians i la recreació del lliurament "pacífic" de la ciutat que va protagonitzar Boabdil avancen en una nova visió de La Toma, que ha conclòs sense incidents destacables malgrat els ja habituals crits i insults.
De manera alternativa, la Plataforma Granada Oberta ha celebrat un acte per enaltir la figura de Mariana Pineda dedicat aquest any a Enrique Morente i Leonard Cohen.