Un cop represes aquest matí al Parlament les converses amb el nou format entre JxSí i la CUP, el secretariat de la formació anticapitalista es trobarà dilluns 14 de desembre per bastir tots els detalls de l'assemblea que el 27 de desembre ha de decidir si hi haurà noves eleccions al març o investeixen Artur Mas president amb un acord marc que les bases cupaires acceptin. Un acord que la CUP vol amb una triple garantia: comissió de seguiment i control; dotació pressupostària i calendari. Triple garantia sobretot pel que fa a la joia de la corona d'un possible pacte: el pla de xoc social.
Les reunions, a preu fet
La reunió del secretariat serà enmig de l'epicentre del tram final de les converses entre les dues formacions que volen enllestir el més aviat possible l'acord marc. "Hem d'anar a preu fet", coincideixen a dir a El Nacional negociadors de les dues bandes que insisteixen en el detall a què s'ha arribat aquest dijous. "Hi ha molta predisposició", asseguren de totes dues bandes.De fet, la CUP va proposar en la reunió de la setmana passada tancar el calendari el 17 de desembre, però JxSí va demanar una mica més de coll, atès que es troben immersos en la campanya electoral del 20D. Finalment es va acordar el 22 com a data límit. Senyal de la "voluntat d'arribar a un acord". En qualsevol cas, negociadors de les formacions avisen que s'ha d'anar per feina i no encantar-se en debats ideològics, com fins ara s'havien trobat en alguna taula de negociació. La reunió no s'ha enregistrat per, segons la CUP, voluntat de JxSí.
D'ATLL, Bcn World o la Salut
La primera reunió ha servit per concretar les propostes que JxSí va posar sobre la taula la setmana passada en un document de 20 punts amb què resumien el Pla de Xoc. Els negociadors cupaires han demanat més "concreció" en els punts del document, atesa la importància que tindrà per debatre una investidura en l'assemblea del 29D. Comptat i debatut, els cupaires volen aplicar una triple garantia de compliment dels punts que proposa JxSí: "calendari, seguiment de control i dotació pressupostària concreta per a cada punt".També en aquesta primera reunió, les dues parts s'han emplaçat a debatre en profunditat tres decisions o projectes simbòlics per a la tropa de la CUP i "massa identificats" en l'obra de Govern de CiU. D'aquesta manera, Barcelona World, la venda d'Aigües Ter-Llobregat o alguns processos de privatització seran abordats en reunions convocades expressament en els propers dies. En aquest sentit, la CUP ha demanat documentació institucional sobre aquests projectes.
Sanitat, línia vermella
En aquesta represa JxSí i la CUP han decidit celebrar una reunió monotemàtica sobre el sistema sanitari públic de Salut. Una qüestió de la qual els cupaires en volen fer bandera de negociació i, sobretot, com a missatge intern a la militància.Per això, tres tòtems del partit han aprofitat el mateix dia que s'han reprès les negociacions en el nou format de taula única i matinals, per marcar les "línies vermelles" que en sanitat no pot traspassar ni el Govern en funcions actual ni un virtual Govern de transició cap a la República.
El guru econòmic de la formació anticapitalista, Josep Manel Busqueta; el diputat tranquil, Julià de Jòdar, i la membre del secretariat Isabel Chacón han anat aquest matí a Bellvitge acompanyats de representants de treballadors de la sanitat pública per exigir la retirada de les privatitzacions i consorcis sanitaris com els de Lleida, Tarragona o Girona; reduir les llistes d'espera; millorar l'assistència dels malalts crònics o permetre l'accés a la reproducció assistida a les lesbianes.
La catifa vermella i un Sant Cristo entre ateus
Aquestes són algunes de les condicions concretes que el sector més dur de la CUP posaria sobre la taula per poder debatre una virtual investidura de Mas. Veus cupaires admeten obertament "tensions" internes però que, de moment, es calmen per la "voluntat de negociació" sense que impliqui donar res per tancat."La proposta de David Fernàndez és treure el Sant Cristo Gros, però a la CUP la majoria som ateus", ironitza un diputat a El Nacional amb forta ascendència entre la militància, per expressar gràficament que res ni cap preacord està tancat. La idea de Fernàndez ha comptat avui amb l'aval de la també diputada Gabriela Serra que l'ha definit com una possibilitat.
"Han d'entendre que l'esquerra subversiva els hi posa una catifa vermella que implica mesures per a la gent més dèbil, i això té alguna cosa de responsabilitat històrica, sobretot per a la dreta", apunta un altre diputat cupaire a El Nacional per valorar el primer dia de la negociació.