“Estic molt content i ho tornaria a fer”, reconeixia davant dels cossos policials A.V., de 17 anys, tot just després d'haver-li propinat un cop de puny al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, mentre passejava pels carrers de Pontevedra, la seva ciutat, en una visita electoral. El menor, que no té antecedents penals, ha passat la nit en un calabós de la localitat veïna de Marín, i aquest matí ha estat sotmès a un examen psiquiàtric. “Tots vàrem pensar que estava de broma”, asseguren els amics amb qui comparteix grup de Whatsapp, i que minuts abans l’havien animat amb frases com “Mata’l” o “els polzes a l’ull”. Però el capi, com l’anomenen col·loquialment, no ho estava. Havia passat de col·locar petards a l'internat a agredir el president del Govern espanyol.

La família

En les últimes hores s’ha fet molt d'èmfasi en el parentesc de Mariano Rajoy i el jove. Fonts familiars han confirmat que A.V. és el fill de la cosina de la dona del president, Elvira Fernández, però que mai havien mantingut relació. El jove és de casa bona. El seu pare, Manuel, és un alt càrrec de la Cambra de Comerç de Pontevedra, mentre que la seva mare, María del Carmen, és propietària d'una corredoria d'assegurances. La seva trajectòria acadèmica va ser sempre agitada, problemàtica. Els pares l'havien intentat redreçar des que era petit, inscrivint-lo als millors centres de Pontevedra. Del SEK, d'on va ser expulsat, va passar al prestigiós col·legi bilingüe Los Sauces, per acabar, fa un any, al grisós institut públic Sánchez Cantón. Segons apunten diverses fonts, la seva rebel·lia tenia un transfons patològic. Recorden que havia estat sota tractament mèdic per depressió i ansietat. A classe era nerviós. "Tartamudejava", asseguren alguns companys seus de classe. "Però de persones com ell te'n puc dir 500 més a la ciutat", també afegeixen.

Militància independentista

El jove pertany al grup ultra del Pontevedra Club de Fútbol,  Mocidade Granate, que ja s’han desvinculat de l’atac en una piulada. És també membre de grups radicals d’esquerra independentista, com Galiza Ceibe, un dels moviments que va donar origen al Bloc Nacionalista Gallec (BNG). La seva fèrria militància s’evidenciava a les xarxes socials. A la seva fotografia de perfil de Facebook hi posava en actitud agressiva i onejant la bandera gallega amb estrella vermella, que utilitzen els independentistes d’esquerres. Del seu compte de Twitter, que avui ha estat esborrat, se’n conserven captures de pantalla en què afirma coses com “què puta és Espanya” o una amenaça de fa un any: “Faré un atemptat a la seu del PP”. VOI A ATENTAR PP

Lliure de presó per la mínima

Tot i que Rajoy ja va avisar des d’un primer moment que no presentaria denúncia, és el fet que l’agressor sigui menor d’edat el que l'ha salvat d’un ingrés indubtable a la presó. De totes maneres,  la seva actuació no quedarà impune. Avui el Jutjat d'Instrucció número 1 de Pontevedra, en funcions de guàrdia, ja ha acordat l'internament en règim tancat del menor. Segons ha informat el Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG), serà internat al centre que la Xunta determini per un període màxim de sis mesos, sense perjudici que per part del jutjat de menors de Pontevedra es pugui deixar sense efecte abans la mesura o acordar la pròrroga de la mateixa. L'opció que el jove ingressi a presó un cop complerts els 18 anys sembla molt remota. Ara per ara, el lletrat Jorge Cubela ha reivindicat que "és un nen que es mereix una vida plena el dia de demà", defensant que encara "no és conscient de gaire, està en una bombolla".

Rajoy, en plena forma

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha penjat avui un vídeo al seu compte de Twitter on se’l veu tranquil·lament fent la seva rutina diària de màquines. Els populars transmeten així la seva voluntat de mirar cap endavant i no pensar més en l’assumpte.