La candidata de la CUP, Laia Estrada, ha admès que les eleccions a la Generalitat del pròxim 12 de maig "no arriben en el millor moment" pel partit, ja que està passant per un procés de refundació. En una entrevista aquest dijous a Catalunya Ràdio ha afirmat que els hauria agradat acabar abans amb el procés de debat estratègic del partit, "estem fent una revisió de les nostres estratègies i formes organitzatives". Tanmateix, ha assegurat que "no passa res" i que l'equip ja treballa per preparar la campanya on s'incorporaran persones que estan liderant el debat intern i aportaran qüestions de consens. En relació amb el procés de refundació de la CUP ha defensat que els seus principis bàsics són "l'aposta per la independència, el socialisme i el feminisme, que es mantenen intactes", i ha afegit que la resta de qüestions de conjuntura "que s'acabin concloent les incorporarem a posteriori".
🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació
El 12-M, un "plebiscit"
La CUP planteja les eleccions del 12 de maig com un "plebiscit" entre el model "negacionista climàtic i d'empobriment de Foment del Treball encarnat pel PSC" i l'impuls cap a un nou rumb de país amb un "canvi radical de model". En aquest sentit, ha defensat que cal un nou rumb que "posi al centre el benestar de la població i la lluita contra l'emergència climàtica", ha conclòs. D'altra banda, Estrada s'ha dirigit a ERC, Junts i comuns per preguntar-los si volen seguir donant suport a un model que "empobreix" la població i és "depenent" de l'Estat. Estrada va presentar la seva candidatura aquest dimecres on va defensar aquesta idea, i va carregar contra els tres partits perquè "estan desplegant un model extractivista de macroprojectes, de massificació turística, de privatització de drets i de submissió a l'Estat que ens està portant al col·lapse climàtic, social i nacional".
"Per a nosaltres donar suport a Sánchez és el mateix que continuar apostant per les polítiques de Foment del Treball, l'agenda dels macroprojectes i l'agenda que ens porta a l'emergència per sequera", ha defensat. Preguntada per les protestes dels funcionaris de presons, Estrada ha dit que entén que hi hagi protestes per les condicions laborals, però ha defensat que "en cap cas poden comportar una vulneració dels drets fonamentals dels presos i de les seves famílies". "S'està fent una mena de càstig col·lectiu que no és admissible", ha afegit.
Perfils ecologistes de la CUP
Per a la confecció de llistes, les bases de la CUP han apostat per perfils ecologistes que s'han significat en la crisi climàtica i contra els macroprojectes i que aniran en llocs de sortida. El cap de llista per Girona, Dani Cornellà, ha estat el portaveu anticapitalista al Parlament en qüestions com la pagesia o la sequera. El candidat per Tarragona, Sergi Saladié, va ser portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, i estarà acompanyat per Eloi Redón, portaveu de la Plataforma Aturem Hard Rock. I Bernat Lavaquiol, cap de cartell per Lleida, va ser el portaveu de la plataforma contra els Jocs Olímpics d'Hivern. Pel que fa a la llista de Barcelona, la diputada Laure Vega s'integra a la candidatura d'Estrada com a número dos. Les segueixen Pilar Castillejo, Xavier Pellicer, David Caño i Mar Ampurdanès.