Absència en el Senat del secretari general del PSOE d'Aragó, Javier Lambán, senador per designació autonòmica. El polèmic polític socialista aragonès no ha assistit aquest dimarts al Senat per evitar així haver de votar el veto del PP a la proposició de llei d'amnistia. "Seria deslleial amb mi mateix", explica en una carta que li ha remès al portaveu socialista, Juan Espadas, informa l'agència Efe. "No puc votar-la a favor perquè incorreria en una insuportable deslleialtat amb mi mateix, perquè entraria en contradicció flagrant amb les meves conviccions ètiques i polítiques i perquè estic convençut que no li prestaria cap servei ni al meu país ni al meu partit", argumenta l'expresident aragonès en la missiva enviada a Espadas i en la qual justifica les raons pels quals ha pres aquesta decisió.

El ple del Senat ha aprovat, gràcies a la majoria absoluta dels populars a la cambra alta, aquest dimarts el veto del PP a la proposició de llei d'amnistia, que haurà de tornar al Congrés per ser validada definitivament abans d'entrar en vigor, en una votació que ha estat per crida i a viva veu. Però Lambán, que ha estat molt crític amb la llei d'amnistia des que va començar a gestar-se, provant de trobar una "solució equilibrada" per no haver de rebutjar el veto en el Senat, ha decidit no participar en la votació.

Ho ha fet, assegura a la carta a Espadas, pensant en els seus companys d'Aragó i per evitar donar el seu suport "per activa o per passiva" a una llei que "honradament" opina que "està agreujant el problema de convivència en la resta del país i perjudicant la salut de la democràcia". Amb "tot el respecte" a la direcció del partit, al grup parlamentari i al portaveu socialista en el Senat en particular, grup del qual forma part com a senador autonòmic, Lambán recorda que sempre ha votat d'acord amb el mandat de la direcció fins ara, quan la proposició de llei per a l'amnistia el situa a "un plantejament diferent".

Una llei "molt mal acceptada" per la societat aragonesa

A la carta també recorda que continua sent secretari general dels socialistes aragonesos i que vol continuar exercint aquesta responsabilitat "de manera coherent" fins a l'últim dia. Per això, després de reflexionar "molt" per "no afegir més dificultats" als seus companys en les institucions, ha pres aquesta decisió sobre una llei que, assegura Lambán, és "molt mal acceptada per la societat aragonesa". No defuig a la carta recordar els motius pels quals s'ha oposat "repetidament", tal com reconeix ell mateix, a aquesta llei, i que ha exposat "fins a l'avorriment".

"Vulnera la igualtat de tots els espanyols davant de la llei; posa en fallida la separació de poders, clau de la democràcia, i, en última instància, soscava l'autoritat moral i política de l'Estat per fer front ara i en el futur a l'independentisme, que no deixarà mai d'intentar la via de la secessió perquè forma part de la seva raó de ser", subratlla. Finalment, l'expresident aragonès recorda que no és la primera vegada que s'altera la unanimitat de vot socialista en relació amb la qüestió catalana i que ja ho van fer fa alguns anys els diputats del PSC en relació amb el dret a decidir, amb el procés ja en marxa. En el comiat de la carta, Lambán anomena Espadas "company Juan", li assegura que té tota la seva "consideració" i s'ofereix a ajudar-lo en tot el que pugui.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!