Nou advertiment del president de l'Aragó, el socialista Javier Lambán, a Catalunya. En una roda de premsa aquest dimecres per fer balanç del primer any de la pandèmia de la Covid-19, el president aragonès ha assegurat que "lluitarà fins al final" per dos assumptes que enfronten la seva comunitat amb la catalana: la fàbrica de bateries elèctriques i els murals de Sixena.
Després de lamentar la setmana passada l'anunci que la fàbrica seria finalment a Catalunya, coincidint amb la visita del rei Felip VI i el president espanyol, Pedro Sánchez, a la planta de Seat de Martorell, Lambán ha assegurat que ha recuperat "la il·lusió pel projecte" després d'haver parlat amb la ministra d'Indústria, Reyes Maroto. Segons ha apuntat, les declaracions de la ministra socialista "s'havien interpretat de manera errònia".
En aquest sentit, Lambán ha reivindicat que Aragó té "moltes fortaleses" i "fonaments molt sòlids" per acollir aquesta fàbrica enfront d'idees "d'altres punts del país força extemporànies" i ha afegit que la seva autonomia ha treballat "més que ningú" per aconseguir la ubicació de la planta, amb viatges a Xangai, reunions amb fabricants xinesos a Madrid i visites d'aquests empresaris, al costat d'altres coreans, a Saragossa.
Tot i que no ha volgut concretar, Lambán podria haver-se referit a la negativa del seu company de partit, l'alcalde de Càceres, Luis Salaya, d'enviar el "liti extremeny" a nodrir la fàbrica catalana de bateries elèctriques.
Per a un projecte d'aquestes característiques, ha dit, cal tenir un soci tecnològic, i "ara com ara aquests socis parlen un idioma asiàtic", ha manifestat. Per això, el Govern d'Aragó seguirà treballant "en la mateixa línia", intentant reagrupar l'interès i l'ànim del sector de l'automoció i "lluitant fins al final", ha afegit.
Els murals de Sixena
Per altra banda, el president aragonès ha qualificat d'última "batalla important" el retorn de les pintures murals del Monestir de Sixena. També s'ha vantat de la devolució per part del Museu de Lleida, aquest dimecres, de les últimes peces de les parròquies de la zona oriental d'Aragó.
El dirigent aragonès ha lloat la decisió del Bisbat d'Osca d'optar per la via civil per reclamar la devolució de peces de les seves parròquies, entre d'altres el Frontal de Berbegal, una de les peces més valuoses dipositades al museu de Lleida. "Benvinguda la seva valentia", ha celebrat.