Javier Lambán i Emiliano García-Page s'han posat d'acord un altre cop gràcies a l'independentisme. Els presidents de l'Aragó i Castella-La Manxa, respectivament, són dos dels socialistes més bel·ligerants contra la independència de Catalunya i fins i tot en el seu discurs de Cap d'Any han tingut temps per parlar d'això, passant per davant d'altres temes que podrien ser més importants per a la seva autonomia. També hi ha fet referència la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. A més, tots han parlat del discurs de Nadal del rei Felip VI, que, com van demostrar les dades d'audiència tant a Catalunya com a Espanya, cada cop genera menys interès.
Lambán, més directe que Page
Per un costat, el president de l'Aragó, Javier Lambán, ha tornat a aprofitar l'ocasió per llençar un missatge crític, tot i que no tan contundent com en altres ocasions. Concretament, ha lamentat que siguin "extremistes, radicals i independentistes que no aspiren a res més que trencar Espanya i acabar amb la constitució", en referència a ERC i EH Bildu, els que arriben a pactes amb el govern de coalició, com la reforma de la sedició i de la malversació. En aquest sentit, Lambán ha assegurat que "els qui creiem en una Espanya constitucional hem de ser autocrítics davant la manca d'entesa dels partits moderats", que provoca aquests pactes amb "extremistes, radicals i independentistes". A més, ha aplaudit el discurs de Felip VI, assegurant que com "encertadament va advertir el Rei", ell també està preocupat davant la divisió, així com per l'"erosió de les institucions".
Per la seva part, Emiliano García-Page, no s'ha volgut quedar enrere respecte a les paraules de Lambán i des de Castella la Manxa també s'ha referit a l'independentisme, però de manera una mica més críptica. En el seu cas, ha tret pit de la seva gestió de l'autonomia que presideix, presumint d'una estabilitat econòmica i social de la seva regió com a "garantia", contraposant-ho al que ha definit com a "aventures" contra la unitat d'Espanya. Aquesta és una clara referència a l'independentisme. I és que Page, com Lambán, no ha amagat el seu disgust amb Pedro Sánchez per les reformes dels delictes de sedició i malversació, cosa que considera "concessions a l'independentisme". El passat mes de desembre, Page va deixar ben clara la seva opinió, assegurant al president del govern espanyol que pactar amb delinqüents "no és tolerable".
Isabel Díaz Ayuso, la més contundent
Amb tot, els dos barons socialistes han estat menys contundents que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que ha pronunciat les següents paraules en el seu discurs. "Si permetem que els enemics confessos d'Espanya decideixen la seva integritat territorial i qui han comès greus delictes, fins i tot aquells que hagin destruït vides innocents continuïn prenent posicions en contra del conjunt dels espanyols, la nostra convivència i el país que coneixem, desapareixerà". I no ha acabat aquí: "Mentre veiem com els independentistes i aquells que a través del terror i la violència avui es fan més forts i aconsegueixen els seus objectius sempre contra Espanya i la seva llibertat, només la confiança en nosaltres mateixos i en la nostra Constitució ens garantirà un país modern i fort, a l'alçada del que sempre ha estat".