L'expresident de l'Aragó i encara secretari general del PSOE allà, Javier Lambán, ha tornat a la càrrega contra les polítiques envers l'independentisme per part del govern estatal de Pedro Sánchez, a qui retreu que amb mesures com els indults, l'eliminació del delicte de sedició del Codi Penal o l'amnistia ha "desarmat" l'Estat, "políticament i moralment", per fer front l'independentisme. Lambán, que deixarà el lideratge socialista a l'Aragó en el pròxim congrés del partit, ha assenyalat aquest diumenge en una entrevista a El Confidencial que la gestió de Sánchez ha estat "un tsunami" que s'ha emportat el poder territorial del PSOE a tot arreu. 

Tal com ha advertit Lambán, l'escenari que deixen les eleccions generals del passat 23-J era el d'un mapa polític amb tota Espanya tenyida de blau i només vermell a Catalunya, el País Basc i Navarra —també a Extremadura, part de Canàries i Sevilla, descura Lambán—, "on té millor acceptació" la política de Sánchez envers l'independentisme. A més, l'expresident aragonès, sempre especialment crític amb el sobiranisme català, ha alertat que aquesta tendència "s'agreujarà" si el líder del PSC, Salvador Illa, aconsegueix finalment governar a Catalunya "i aquestes polítiques es fomenten": "Si hi ha un pacte amb ERC perquè Illa sigui president, serà còmode pels independentistes i absolutament incòmode pels socialistes a tota Espanya", afirma.

"El panorama que s'acosta als socialistes és molt ombrívol si es compleix el pacte amb Esquerra, com temem", ha advertit Lambán. En aquest sentit, l'aragonès ha descartat que les mesures de Sánchez amb l'independentisme hagin ajudat el PSC a aconseguir les dues victòries electorals consecutives a Catalunya, si no que ha estat degut al que passa sempre, el que diu "la història", afirma, que "l'independentisme fracassa cada vegada que intenta separar-se d'Espanya". Segons Lambán, els socialistes han guanyat les eleccions pel "cansament" de la societat catalana i perquè Illa "transmet fiabilitat".

"Entregar Espanya a canvi de Catalunya"

"El PSOE ha de mirar-se al mirall i saber que no pot entregar tota Espanya a canvi de Catalunya", ha sentenciat amb duresa el líder socialista aragonès, que apunta al fet que si Sánchez continua encara a la Moncloa és per la "maldestra" gestió del PP dels pactes amb Vox, que ha "facilitat la munició al PSOE". Amb tot, Lambán ha assenyalat que l'Executiu de Sánchez "se sustenta en una majoria parlamentària inestable, heterogènia i contradictòria que no permet avançar en res". 

Tot seguit, Lambán ha afirmat que el PSOE "no ha vingut al món a governar amb populistes i extremistes", i ha assegurat que això era un consens majoritari dins del partit fins al 2016, any en el qual accedeix Pedro Sánchez a la Secretaria General de la formació i "ho canvia", la qual cosa "ha estat la gran fallida interna del partit", ha valorat l'aragonès. "És un contrasentit governar Espanya amb qui vol acabar amb Espanya i la Constitució. Amb uns socis que passen factura cada mes, és desmesurat", ha postil·lat Lambán.

Molt crític amb Sánchez: "Un partit polític no és un club de fans"

Aprofundint en les crítiques a Pedro Sánchez, Lambán ha retret també que el Comitè Federal de PSOE ja no és un òrgan de debat intern, diu, sinó d'assentiment a les polítiques del líder; "tret característic de les polítiques cesaristes, cabdillismes, pròpies d'aquests temps". El líder socialista aragonès, que ja no hi participa en l'executiva del partit, ha afirmat que l'última vegada que va anar-hi va rebre un aplaudiment "forçat i fred" i després molts missatges de WhatsApp "laudatoris" i va decidir no tornar-hi. 

"És important tenir veu pròpia, un partit polític no és un club de fans", ha asseverat Lambán, que ha explicat que l'última vegada que va parlar amb Pedro Sánchez va ser per telèfon el 2022. Ara mateix, apunta, el PSOE és tancar files amb Sánchez i "qualsevol discrepància es converteix en una deslleialtat i una traïció". Això, afirma Lambán, va "en contra dels principis democràtics i del mateix partit". Tot i que admet que és una deriva que no només és del PSOE, també en la nova política, en referència a Podemos, Sumar o Vox. "El problema de la política actual no són jutges i periodistes, som els polítics", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!